Diş Macunlarında Kullanılan Florür Daha Uzun Batarya Ömrü İçin Anahtar Olabilir

Diş Macunlarında Kullanılan Florür Daha Uzun Batarya Ömrü İçin Anahtar Olabilir

Araştırmacılar, diş macununda bulunan florürü kullanarak, alışılmış lityum iyonlarından daha uzun ömürlü yeni bir batarya üretme yolu buldu.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden (Caltech), Jet Yürütme Laboratuvarından (JPL), Honda Araştırma Enstitüsünden ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarından kimyacılar, florür anyonlarından veya negatif yüklü florür ile batarya üretme üzerine deney yaptılar.

Florür Pilleri

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü kimya profesörleri Robert Grubbs, Victor ve Elizabeth Atkins, florür pillerinin, günümüzde kullanılan normal lityum-iyon bataryalarından sekiz kata kadar daha uzun ömürlü olabileceğini söylediler. Florürün daha yüksek öz kütleli olması bu duruma katkıda bulunuyor.

“Florür esaslı batarya elektrotları normal lityum-iyon elektrotlarından alan başına daha fazla iyon depolayabiliyor, bu da bu teknolojinin daha yüksek enerji kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor,” dedi Purdue Üniversitesi kimya mühendisliği profesörü Brett Savoie.

Aşındırıcı ve Reaktif

Araştırmacılar, florürün aşındırıcı ve reaktif yapısından dolayı, bu bataryayı üretmenin zor olduğunu söylediler. Ekip, şarj edilebilir florür pillerini katı bileşenlerle üretmek yerine sıvı bileşenleri tercih etti. Bu sonuç, oda sıcaklığında çalışma açısından türünün ilk örneğidir.

Bunu yapmak için, florür iyonları, lityum iyon batarya üretim prosesindekine benzer bir şekilde, çözündürülüyor. Bu çözünme işleminden sorumlu olan molekül bis(2,2,2-trifluoroetil)eter veya  diğer bir adla BTFE. “Daha uzun ömürlü bir batarya için daha fazla yük hareket ettirmeniz gerekir,” dedi eş yazar, JPL kimyageri Simon Jones. “Çok yüklü metal katyonlarını hareket ettirmek zor ama benzer bir sonuç buna kıyasla daha kolay bir şekilde birkaç tek yüklü anyonun hareket ettirilmesiyle de elde edilebilir.” Diğer bir zorluk da bataryaları değişken voltajlarda çalıştırabilmektir. Florür anyonların yüksek voltajla uyumlu olduğunu buldular.

Çalışma, 7 Aralık tarihinde Science Researches dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, bu bataryaların yüksek enerjideki kararlılığını tespit etmek için deney yapmaya devam ediyor. Eğer başarılı olursa, florür esaslı bataryalar, cep telefonları ve bilgisayar gibi küçük elektronik aletleri çalıştırmak için kullanılabilir.

Kaynak : techtimes.com

714 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!