Diz Kireçlenmesine Yeni Çare: Zerdeçal Özütü

Diz Kireçlenmesine Yeni Çare Zerdeçal Özütü

Fotoğraf: Zerdeçal özütü (Curcuma longa), kireçlenme kaynaklı diz ağrısını azaltsa da diz efüzyon-sinoviti veya kıkırdak bileşimini etkilemedi. Görsel kredisi: Marina Pershina.

Diz osteoartriti, eklem ağrısına ve fonksiyonel kayba sebep olan kronik bir eklem hastalığıdır ve yaşam kalitesini azaltır.

Yaygın bir hastalık olmasına rağmen osteoartriti tedavi etmek için onaylanmış bir ilaç mevcut değildir.

Asetaminofen ve nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar gibi mevcut farmakolojik tedaviler, yapısal ilerlemeyi yavaşlatmaz ve gastrointestinal, renal ve kardiyovasküler komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Bu ilaçların ağrı üzerinde düşük ila orta derecede etkisi vardır.

Osteoartrit için ideal bir tedavi yaklaşımı, farklı etki mekanizmalarına sahip olmalı ve komplikasyonlara sebebiyet vermemelidir.

Zerdeçal özütü, artriti tedavi etmek için hem Ayurveda hem de geleneksel Çin tıbbında kullanılmıştır. Ekstredeki temel bileşen olan curcumin, antienflamatuar, analjezik, antioksidan, antikanseröz ve yara iyileştirici özelliklere sahiptir.

Tazmanya Üniversitesi’nden Dr. Benny Eathakkattu Antony ve meslektaşları, yaşlı erişkinlerde zerdeçal ekstresinin diz semptomları ve efüzyon-sinovit hacmi üzerindeki etkinliği üzerine araştırma yaptılar.

“Diz osteoartritinin enflamatuar fenotipi olan hastalarda zerdeçal özünün diz ağrısını ve diz eklemi efüzyon-sinovit hacmini 12 hafta boyunca azaltacağını varsaydık.”

Araştırmacılar, zerdeçalın diz semptomlarını ve eklem şişmesini azaltıp azaltmadığını belirlemek için 70 hastaya ağızdan plasebo ya da zerdeçal özütü uyguladılar. 

Değişiklikler, 12 hafta boyunca standart anket ve MRI ile değerlendirildi.

Araştırmacılar, ayrıca kıkırdak bileşimi, ağrı kesici ilaç kullanımı, yaşam kalitesi, fiziksel performans ölçütleri ve olumsuz olaylardaki değişiklikleri de kayıt altına aldılar.

12 hafta sonra, zerdeçal takviyesi alan hastaların, herhangi bir yan etki olmaksızın plasebo grubundakilere göre daha az ağrı bildirdiklerini buldular.

Tazmanya Üniversitesi’nden romatolog Profesör Graeme Jones, “Zerdeçal grubundaki katılımcılar, plasebo grubundaki katılımcılara kıyasla daha az ağrı kesici ilaç tüketti. Ancak gruplar arasında diz osteoartritinde yapısal bağlamda hiçbir fark yoktu.” dedi.

Araştırmacılar, olumlu bulgulara rağmen, çalışmanın küçük örneklem büyüklüğü, kısa takip süresi ve tek araştırma merkezi nedeniyle kısıtlı olduğunu belirttiler. Bu sebeple, daha büyük örneklem büyüklükleri ve daha uzun takip süresi ile çok merkezli denemelerin yapılmasını önerdiklerini de eklediler.

Bulgular, Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlandı.

Kaynak: sci-news.com

2.014 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!