Dünyanın En Hafif Boyası Üretildi
“Plazmonik boya” olarak isimlendirilen yeni bir boya üretildi. Laboratuvarda üretilen plazmonik boya, geleneksel boyalara göre ultra hafif. Ayrıca bu boyanın uygulandığı nesneler serin kalma eğilimi gösteriyorlar.
ABD’de hizmet vermekte olan Florida Merkez Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, benzersiz özelliklere sahip yeni bir boya türü üretmeye başladı. “Plazmonik boya” olarak adlandırılan yeni boya türünün en önemli özelliği, bugün kullanmakta olduğumuz boyalardan katbekat hafif olması. Uzmanlar, bunun özellikle de sera gazı salınımı için önemli olduğunu söylüyorlar.
Geleneksel boyalar, renk pigmentleri kullanılarak üretilir. Ancak plazmonik boya, nanoparçacıkların bir araya getirilip, yapısal olarak oluşturulması sonucunda üretildiler. İşte bu teknoloji, boyanın olağanüstü seviyede hafiflemesine yol açtı.
Sadece 1,4 Kilogram Plazmonik Boya İle Koca Bir Yolcu Uçağı Boyanabilir
*Laboratuvar ortamında üretilen plazmonik boyanın kelebek modelleri üzerinde uygulanması.
Dünyanın en büyük yolcu uçakları arasında yer alan Boeing 747’yi geleneksel boyalarla boyamak isterseniz, yaklaşık olarak 455 kilogram boyaya ihtiyaç duyarsınız. Ancak plazmonik boyada durum böyle değil. Aynı uçağın kaplanması için gereken boya miktarı sadece 1,4 kilogram. Uzmanlar, bu boya türünün sera gazı salınımında ciddi düşüşe yol açabileceğini ifade ediyor. Neticede Boeing 747, yeni nesil boyalar sayesinde yaklaşık yarım ton hafiflemiş olacak.
Peki konu evler olduğunda fark ne oluyor? 100 metrekarelik bir evi boyamak için ortalama 15 kilo boyaya ihtiyaç duyuluyor. Bu da 1 kilo plazmonik boya ile 21,6 adet ev boyanabileceği anlamına geliyor.
Plazmonik boyanın tek avantajı hafif olması değil. Yapılan çalışmalar sonucunda, bu boyanın uygulandığı nesnelerin daha serin kaldıkları tespit edildi. Geleneksel boyalarla kaplanan nesneler ile kıyaslama yapan bilim insanları, plazmonik boya ile kaplanan nesnelerin 13 ila 16 santigrat derece daha serin olduğunu tespit ettiler. Araştırmacılar, bu boya ile kaplanacak evlerin, yaz mevsiminde enerji tasarrufu yapılmasına imkan tanıyacağını ifade ediyorlar.
Plazmonik boya ile tüm renkleri üretmek mümkün. Çünkü bu boya, renksiz moleküllerden oluşuyor
Plazmonik boyanın üretimi sırasında alüminyum ile alüminyum oksit kullanıldı. Renksiz olan bu maddeleri farklı geometrik şekillerde alüminyum aynanın üzerine yerleştiren uzmanlar, bu geometrik şekillerin farklılıkları sayesinde farklı renk oluşumlarını sağladılar. Bu süreçte ortamın basınç ve sıcaklık değerlerini farklı şekillerde ayarlayan uzmanlar, evrendeki herhangi bir rengin bu yöntem ile oluşturulabileceğini söylüyorlar.
Plazmonik boya teknolojisi heyecan verici olsa da evlerimizi boyamak için hala çok erken aşamadayız. Uzmanlar, bu boyayı laboratuvarda üretmenin çok pahalı olduğunu, büyük tesislere geçiş yapıp yeniden çalışmaları gerektiğini söylüyorlar. Eğer bu gerçekleşirse, bir gün her yerde plazmonik boya kullanmaya başlayabiliriz.
Kaynak : webtekno.com