Endüstriyel Kimyasallar Üretmenin Daha Temiz, Daha Uygun Maliyetli Yolu
Endüstriyel alanlarda çalışan kimyagerler tarafından, yenilenebilir iki kaynağın (odundan yapılan maddelerden elde edilen selüloz ile yengeç, ıstakoz ve diğer kabuklu canlıların kabuklarından elde edilen kitin olmak üzere); ilaç, kozmetik, endüstriyel katkı maddeleri ve daha birçok alanda kullanılan çok amaçlı nano kristallerin oluşumunda rol aldığı bilinmektedir.
McGill Üniversitesi Kimya Profesörü Audrey Moores, yüksek lisans öğrencisi Tony Jin ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nden Edmond Lam liderliğindeki bir grup araştırmacı, çevreye duyarlı yeni bir ürün üretmek için ‘yüksek nemli çalkalayıcı eskimesi’ adı verilen nano kristalleri geliştirdiler. Bu yeni teknik, var olan tekniklere göre; düşük maliyeti, az su harcanmasını ve yüksek üretimde toksik çözücü ihtiyacının ortadan kalkmasını sağlar.
Profesör Moores, “Kâğıt endüstrisinde veya kabuklu atıkların arıtılması işlemlerinde, su kullanımı ve atık su üretimi; çevresel kaygının ve endüstriyel sınırlamaların bir numaralı nedenidir. Bu yeni çalışma bu konuda iyileştirme yaptığından çok önemlidir” dedi.
Angewandte Chemie’de yayınlanan çalışma, McGill araştırmacıları tarafından solventsiz mekanokimya alanında yapılan ve kimyasal reaksiyonları devam ettirmek için fiziksel kuvvetin (taşlama, çalkalama, frezeleme vb.) kullanıldığı, öncü gelişmelerin tarihine dayanmaktadır. Taşlama tekniğini yüksek nemli bir ortamda eskitme tekniğiyle birleştirerek, sadece mekanik yöntemlerle üretilen nano kristallere göre daha kontrol edilebilir ve yüksek kalitede olan nano kristaller üretebildiler.
Kaynak : sciencedaily.com