Fışkırtılabilir, Esnek Cerrahi Tutkal 60 Saniye İçinde Yaraları Sızdırmaz Hale Getiriyor

Fışkırtılabilir Esnek Cerrahi Tutkal 60 Saniye İçinde Yaraları Sızdırmaz Hale Getiriyor

Fotoğraf 1: MeTro doğrudan yaraya uygulanır ve ışık ile etkin hale gelir.

Acil tedaviler değişerek hayat kurtarabilirler.

Yaygın olarak kullanılan zımba ya da dikişe ihtiyaç duymadan yaraları çabucak kapatan oldukça esnek ve yapışkan bir cerrahi yapıştırıcı, ameliyatları değiştirebilir.

Sydney Üniversitesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nden biyomedikal mühendislerinin iş birliği ile, MeTro olarak adlandırılan hayat kurtarıcı cerrahi tutkal geliştirildi.

MeTro’nun son derece esnek oluşu, yeniden açılması halinde risk altında olabilecek akciğerler, kalpler ve arterler gibi sürekli genişleyen ve gevşeyen vücut dokularındaki yaraları sızdırmaz hale getirmek için idealdir.

Bu materyal, genellikle ulaşılması zor bölgelerde bulunan ve vücut sıvısıyla kaplı olduğundan dolayı diğer doku yapıştırıcılarının etkinliğini engelleyen, zımba veya dikiş gerektiren iç yaralarda da işe yarar.

MeTro, UV ışığına maruz bırakıldıktan sonra yalnızca 60 saniyede katılaşır ve günümüz teknolojisinde, yaranın iyileşmesi için gereken yeterli süreyi sağlamak için saatler ila aylar arasında doku yapıştırıcının ne kadar süre dayanacağını belirlemek için üzerinde değişiklik yapılabilen yapısal çözünebilen enzim bulunur.

Sıvı veya jel benzeri materyal, kemirgenlerin arter ve akciğerlerinde ve domuzların akciğerlerinde dikiş ve zımba gerekmeksizin hızlı ve başarılı bir şekilde kesikleri kapatmıştır.

Sonuçlar Science Translational Medicine dergisinde, Sydney Üniversitesi Charles Perkins Merkezi ve Fen Fakültesi, Boston Northeastern Üniversitesi, Harvard Üniversitesi’nde Biyolojik Esinlenme Mühendisliği (Bio-Inspired Engineering) için kurulan Wyss Enstitüsü ve Boston’daki Beth İsrail Deaconess Tıp Merkezi (BIDMC) tarafından bir makalede yayınlandı.

MeTro, yazar ve aynı zamanda Sydney Üniversitesi McCaughey Başkanı Biyokimya Profesörü olan Anthony Weiss ile iş birliği içinde geliştirilen doğal elastik protein teknolojisi ile yazar ve aynı zamanda Harvard Tıp Fakültesi Biyomalzemeler İnovasyon Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Ali Khademhosseini’nin iş birliğiyle geliştirilen ışık hassas moleküllerini birleştiriyor.

Bu araştırmanın öncülüğünü yapan yazar, Northeastern Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Yardımcı Doçent Nasim Annabi, MeTro’nun çeşitli klinik ortam ve koşullarda uygulanmasını denetledi.

Annabi, “MeTro formülasyonunun güzelliği, doku yüzeyleriyle temas ettiği anda kaçınmadan jel benzeri bir faza katılaşması” dedi.

“Ardından, onu kısa bir ışık aracılı çapraz bağlama işlemi ile yerinde tedavi ederek stabilize ediyoruz. Bu, sızdırmazlık maddesinin çok doğru bir şekilde yerleştirilmesini ve doku yüzeyindeki yapılarla sıkıca bağlanmasını ve birbirlerine kenetlenmesini sağlıyor “dedi.

Sydney Üniversitesi Profesörü Anthony Weiss, süreci, banyo ve mutfak karoları etrafında kullanılan silikon macunlarınkine benzeyen bir süreç olarak nitelendirdi:

“MeTro’yu izlediğinizde, boşlukları doldurup yaranın şekline uyarak sıvı gibi davrandığını görebilirsiniz” dedi.

“Biyolojik açıdan iyi yanıt verir ve iyileştirmeyi kolaylaştırmak için insan dokusuyla yakın temas halindedir. Jel kolayca depolanır ve direkt olarak bir yara veya boşluğa fışkırtılabilir.”

“Trafik kazaları ve savaş bölgeleri gibi acil durum yerlerinde ciddi iç yaraların tedavisinden hastane ameliyatlarının iyileştirilmesine kadar potansiyel uygulamalar etkilidir.”

Harvard Tıp Fakültesi’nden Profesör Khademhosseini, araştırmanın bulguları konusunda iyimser konuştu:

“MeTro’nun, yaraların mekanik koşullarının istenilen derecede iyileşmesi süresince sabit kaldığı ve daha sonra herhangi bir toksisite belirtisi göstermeden bozunduğu görülüyor. Pulmoner (akciğere ilişkin) ile vasküler (damarlarla ilgili) dikiş malzemelerinin ve zımbasız uygulamaların ötesinde potansiyeli olan çok yönlü ve etkili bir cerrahi sızdırmazlık maddesinin gerekliliklerini yerine getiriyor” diye belirtti.

Profesör Weiss teknoloji için bir sonraki aşamanın klinik test olduğunu söyledi:

“Bir dizi farklı ortamda MeTro’nun çalışmalarını gösterdik ve diğer mevcut doku yapıştırıcıların yapamadığı sorunları çözdük. Araştırmalarımızı insanlar üzerinde denemeye hazırız. Umuyorum ki MeTro yakında kliniklerde kullanılabilir ve insanların hayatını kurtarır.”

Kaynak: sciencedaily.com

849 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!