Geleceğin Enerjisi Yapay Güneş

Geleceğin Enerjisi Yapay Güneş

Yıldızlardaki olağan reaksiyonun benzerini kontrollü bir şekilde kurarak sürekli enerji üretme yolunda yeni bir adım atıldı.

Çin’de yürütülen Deneysel Süper İletken Tokamak projesinde 10 MW ısı elde edildi.

Nükleer füzyon yolu ile enerji elde etmek şimdilik mümkün değil, ancak bu müthiş enerji kaynağını kontrol altında tutmayı başarmak ve insanlığın hizmetine sunmak bilim insanlarının uzun süredir kurduğu bir hayal. Çin’den gelen bir haber bilim-teknoloji dünyasında büyük bir ilgi ile karşılandı.

Çin’de yürütülen EAST (Deneysel Süper İletken Tokamak) projesinde önemli bir aşama gerçekleştirildi. Çinli araştırmacılar dört ay süren bir deneyin sonucunda yapay bir güneş oluşturmayı başardılar.

Bu yapay güneşin merkezinde yüz milyon derece sıcaklığa ulaşıldı. Söz konusu sıcaklık bizim güneşimizin sıcaklığından altı kat daha yüksek: Deneyin neticesinde elde edilen ısı 10 MW gücünde. 2006 yılında başlayan araştırmayı Çin’in Hefei Fizik Kurumu sürdürüyor.

Sıcak Plazma

Uzmanlar EAST projesini; içi vakumlanmış bir tokamak yani nükleer kaynaşım halkası reaktörü şeklinde tarif ediyor. Reaktörün içine hidrojen atomları enjekte ediliyor ve bunlar ısıtılıyor. Oluşturulan plazma süper iletkenler ile geliştirilmiş son derece güçlü mıknatıslar ile sıkıştırılıyor.

Neticede plazma o kadar sıcak oluyor ki güneşin içinde yaşanan reaksiyonların benzeri burada da gerçekleşiyor ve hidrojen atomları birleşerek müthiş bir enerji açığa çıkarıyorlar.

EAST ile elde edilen bu yüksek sıcaklık ve yoğunluk şimdilik sadece on saniye boyunca devam etti. Asıl hedef, elbette bu reaksiyonu enerji üretimi için kullanabilmek.

Kaynak : dogruhaber.com.tr

1.050 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!