Karbondioksitin hem çevre hem de insanlık için faydalı kullanılmasını sağlayacak yeni bir yöntem geliştirildi. UNIST ve Georgia Tech’in ortak çalışmasıyla ortaya çıkan yeni bir cihaz, karbondioksiti elektriğe ve hidrojen yakıtına dönüştürmeyi mümkün kılıyor.
Çevremize fazlasıyla zararı bulunan karbondioksit salınımı, azaltılması gerekirken daha da artmakta ve zararları giderek katlanmaktadır. İnsanlığı ciddi oranda tehdit etmemesi adına atmosferin de karbondioksitten arındırılması gerektiği bir gerçek. Bu haberimizde UNIST (Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü) ve Georgia Tech’in ortak çalışmasıyla ortaya çıkmış olan yeni bir sistemden söz edeceğiz.
UNIST ve Georgia Tech; karbondioksiti emebilen, elektrik ve hidrojen yakıtı üretmeyi mümkün kılan yeni bir sistem geliştirdiler. Oluşturulan ortak ekip, bu işlemi gerçekleştiren cihaza ‘Hybrid Na-CO2‘ adını verdi. Cihaz, temelde büyük bir sıvı batarya olarak tanımlanıyor.
Bahsi geçen ekibin lideri Prof. Guntae Kim, “Karbon yakalama, kullanım ve tecrit teknolojileri; son zamanlarda küresel iklim değişikliğiyle mücadelede bir yol sağlama konusunda büyük ilgi gördü. Bu teknolojinin anahtarı, kimyasal olarak stabil karbondioksit moleküllerinin diğer maddelere kolay dönüşümüdür. Yeni sistemimiz, bu sorunu karbondioksit çözünme mekanizmasıyla çözmüştür” diyerek ortaya çıkan yeniliği tanımlıyor. Bilim ve teknoloji alanında gayet heyecan verici bir gelişme olsa da bu cihazın ve benzerlerinin nasıl bir etki yaratacakları henüz bilinmiyor.
Kaynak : webtekno.com
Yazar

- İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.
Son Yazıları
Röportajlar2021.04.17Akkim Yapı Kimyasalları ile Röportaj
Kimya Haberleri2021.04.16Yerli Olarak Üretilen Benfluralin ve Bakır Oksiklorür ile İthalata Bağımlılık Azalacak
Eğitim Haberleri2021.04.16Bilim İnsanları, Örümcek Ağlarındaki Titreşimleri ‘Müziğe’ Dönüştürdü
Eğitim Haberleri2021.04.16Türk Mühendislerin Ürettiği Elyaf, Koronavirüsü Yüzde 97,48 Etkisiz Hale Getiriyor