Geri Dönüştürülmüş Odun Külü, Sürdürülebilir Yol İnşaatı için Hammadde Olarak Kullanılabilir

Geri Dönüştürülmüş Odun Külü Sürdürülebilir Yol İnşaatı için Hammadde Olarak Kullanılabilir

Kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinden gelen atık malzemeler uzun zamandır çimento gibi yapı ürünleri için olası dolgu maddeleri olarak görülüyordu, ancak yıllarca bu malzemeler çöplükte kaldı. UBC Okanagan’daki araştırmacılar, bu atıkları çevre dostu bir şekilde yol yapımında kullanmak için kılavuzlar geliştiriyor.

Araştırmacılar, özellikle tehlikeli olmayan ticari bir atık ürün olan odun bazlı kâğıt hamuru değirmeni uçucu külü (PFA) ile ilgilendiler. Kuzey Amerika kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisi, enerji üretimi için güç kazan ünitelerinde odun yakarak yılda bir milyon tondan fazla kül üretiyor. Bir çöp sahasına gönderildiğinde, üretici ton başına yaklaşık 25 ila 50 $ maliyeti karşılamaktadır, bu nedenle fabrikalar bu yan ürünlerin alternatif kullanımlarını araştırmaktadır.

UBC Okanagan Mühendislik Okulu’nda doçent olan Dr. Sumi Siddiqua, “Atıkları sürdürülebilir bir alternatife yönlendirebildiğimiz her zaman, doğru yönde ilerliyoruz” diyor. Dr. Siddiqua, araştırmacıların endüstri yan ürünleri için farklı ve yeniden kullanım seçeneklerini ortaya çıkardığı Gelişmiş Jeomateryal Test Laboratuvarı’na liderlik ediyor. Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi Dr. Chinchu Cherian ile birlikte yayınlanan bu yeni araştırma, işlenmemiş PFA’yı yol yapımı için ekonomik olarak sürdürülebilir bir düşük karbonlu bağlayıcı olarak kullanmayı araştırdı.

Dr. Cherian , “PFA’nın gözenekli yapısı, çimentodaki diğer malzemelerin yapışkanlığı için bir ağ geçidi görevi görüyor ve bu da genel yapının PFA ile yapılmayan malzemelerden daha güçlü ve daha esnek olmasını sağlıyor” diyor. “Materyal karakterizasyonumuz ve toksikoloji analizimiz sayesinde, bu yeni materyali üretmenin daha çok enerji verimli olduğunu ve düşük karbon emisyonları ürettiğini gösteren daha fazla çevresel ve toplumsal faydalar bulduk.” Ancak Dr. Siddiqua, inşaat endüstrisinin kâğıt hamuru ve kâğıt fabrikalarında kullanılan toksinlerin yeniden kullanılan malzemeden sızabileceğinden endişe duyduğunu belirtiyor. “Bulgularımız, işlenmemiş PFA kullanımıyla geliştirilen sementasyon bağlarının çok güçlü olduğunu, kimyasalların çok az açığa çıktığını veya hiç açığa çıkmadığını gösteriyor. Bu nedenle, çevresel uygulamalar için güvenli bir hammadde olarak kabul edilebilir.”

Dr. Cherian, tutarlılığı sağlamak için PFA modifikasyonları için yönergeler oluşturmak amacıyla daha fazla araştırma yapılması gerektiğini açıklarken, araştırmalarının doğru yolda olduğundan emin. “Genel olarak araştırmamız, sürdürülebilir yollar ve maliyetten bağımsız binalar yapmak gibi inşaat faaliyetleri için hamur fabrikalarından geri dönüştürülmüş odun külünün kullanılmasının çok büyük çevresel ve ekonomik faydalar sağlayabileceğini doğruluyor ” diyor. “Ve sadece sektöre değil, çöp sahalarına giden atıkları azaltarak ve aynı zamanda ekolojik ayak izimizi azaltarak bir bütün olarak topluma fayda sağlayabilir.” Bu arada, çimento üreticileri PFA’yı ürünlerine dâhil etmeye başlayabilirken, Dr. Cherian genel kaliteyi sağlamak için sürekli olarak PFA özelliklerini test etmelerini ve değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor.

Kaynak: azom.com

1.605 Kez Okundu

Esra Karan

1994 yılında doğdum. Bursa teknik üniversitesi kimya mühendisliği lisans mezunuyum. Balıkesir üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisansını tamamladım. İlgi alanlarım polimerler, petrokimya, gıda kimyası….

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!