Grafenden Bile Daha Güçlü Yeni Mucizevi Materyal: Borofen

Grafenden Bile Daha Güçlü Yeni Mucizevi Materyal Borofen

Grafenden daha güçlü ve esnek iki boyutlu materyal borofen üretildi. Brofoenin sensörler, bataryalar ve katalitik kimyada çığır açması bekleniyor.

Kısa bir süre öncesine kadar süper-güçlü, tek atom inceliğindeki karbon malzeme grafene mucize gözüyle bakılıyordu. Borular, toplar ve diğer şekiller oluşturulabilen bu malzeme, elektrik iletme özelliğine de sahip. Bu nedenle de materyal geliştirmeye kendini adamış olan bilim insanları grafeni el üstünde tuttu. Avrupa Birliği, bu malzeme üzerine oluşacak endüstrinin kurulabilmesi için 1 milyar euroluk kaynak ayırdı.

Grafen tabanlı projeler hayata geçmeden önce araştırmacılar, diğer atomlarla da benzer bir yapı oluşturup oluşturamayacaklarını denemeye başladılar. Denenen farklı malzemelerden en çok ilgi çekeni ise, tek atom kalınlığındaki katmanında farklı kristal yapılar oluşturabilen ve bordan yapılan borofen oldu.

Borofenin bu kadar öne çıkmasının sebebi ise geniş kullanım alanları oldu. Elektrokimyacılar, borofenin yeni nesil, daha güçlü lityum-iyon bataryalarda anot görevi görebileceğini düşünüyor. Kimyacılar ise katalizör olarak becerilerine hayran kalmış durumda.

İlk olarak 2015 yılında özel bir yöntemle sentezlenebilen borofende bulunan bor atomları, 4’lü veya 5’li olarak bağlanarak özel desenler oluşturuyor. Bu sayede de kendine has özellikler kazanıyor.

Borofen öncelikle grafenden daha esnek, daha güçlü olmasıyla öne çıkıyor. Hem elektrik hem de ısı iletiminde oldukça kullanışlı olan malzeme ile süperiletim de mümkün oluyor. Aynı zamanda da hafif ve oldukça reaktif. Böylece elektron depolamak gibi işlemler için kullanılabiliyor. Bu da onu özellikle lityum, sodyum ve magnezyum iyon bataryaları için oldukça işlevli bir anot haline getiriyor.

Grafenden Bile Daha Güçlü Yeni Mucizevi Materyal Borofen

Borofen aynı zamanda hidrojen yakalama ve tutma konusunda da en iyi performans veren materyal olarak göze çarpıyor. Ağırlığının yüzde 15’ine kadar hidrojen tutabilen malzeme, bu alanda kullanılmaya gayet uygun. Borofen aynı zamanda katalizör olarak da kullanılarak hidrojen atomlarını hidrojen iyonlarına çevirmeyi sağlıyor. Bu da su tabanlı enerji sistemleri için yeni bir çağın başlamasını sağlayabilir.

Araştırmacıların borofen ile daha çok araştırma yapması gerekiyor. Reaktif olması demek ayrıca paslanmaya da açık olması demek, bu sebeple malzemenin dikkatle korunması gerekiyor. Bir diğer sorun da bu materyalin sadece küçük boyutlarda üretilmesi ve büyük boyutlarda üretiminin pahalı olması.

Kaynak : webtekno.com

1.179 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!