Gulf Metanol Tesisi’ne $2 Milyar Dolar Kredi!

Lake Charles Metanol isimli yeni bir firma, Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı’ndan petrol rafinerisinin artık ürünü olan petrokoku, gaz haline getirerek metanol üreten tesisi için $2 milyar dolarlık şartlı kredi taahhüttü aldı. Tesis, yan ürün olan karbondioksiti, geliştirilmiş petrol üretimi için yakalayıp saflaştıracak.

$3,8 milyar dolarlık tesis, finansal olarak hazır olduğunda, Lake Charles, Louisiana’da inşa edilecek ve petrokoku civardaki rafineriler tarafından sağlanacak. Metanol ve karbondioksite ek olarak, hidrojen, sülfürik asit, argon, kripton ve ksenon üretilecek.

Tesis, hali hazırda var olan gaz ayırma ve saflaştırma yöntemlerini kullanacak olmasına rağmen, dünyada petrokoktan metanol üreten ilk tesis olacak. Birleşik Devletler ’de metanol, en yaygın olarak doğalgazdan üretilir; Çin’deki tesislerde de kömürün gazlaştırılmasından üretilir. Kimyasal endüstrisinde petrokokun, metanolün hammaddesi olduğu uzun zamandır biliniyor. 2007 yılında, Eastman Chemical şirketi bu iş için iki adet Gulf Coast projesini duyurmuştu;  fakat hidrokraking işleminin ilerleyişi doğalgaz kullanılan süreçlerin daha az maliyetli olmasını sağlamıştı.

Lake Charles tesisi aynı zamanda Birleşik Devletler Enerji Bakanlığı’ndan, büyük ölçekli fosil yakıt projeleri için kredi garantisi alan ilk tesis.” Bu, dünyanın en büyük ve ilk defa metanol üretimi için karbon yakalama teknolojisini kullanan endüstriyel üretim tesisi.” diyor, Enerji Bakanlığı Kredi Programları Ofisi yönetici direktörü Mark A. McCall.

Enerji Bakanlığı’na göre diğer metanol tesislerine kıyasla, Lake Charles Methanol, %36 oranda daha az sera gazı salacak. Toplamda, karbon emisyonun %77’sini tutarak, yılda 4 milyon metrik tondan daha fazla karbonu ayıracak. Tesis, General Electric firmasının “gelişmiş ultra temiz” gazlaştırma teknolojisini kullanacak.

Lake Charles Methanol,  CO2 tutma işlemi için hangi teknolojiyi kullanacağını açıklamamasına karşın, 2012’de Enerji Bakanlığı tarafından değerlendirilen bir başka benzer proje, CO2 başka gazla uzaklaştırıp saflaştırmak için solvent ekstraksiyon işlemini içermişti.

Kaynak : acs.org

Haberi Çeviren : Tarık Bercan Sarı

Üniversite : Koç Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya ve Biyoloji Mühendisliği 

Mail : tsari16@ku.edu.tr

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

717 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!