Güneş Enerjisini Kullanarak Karbondioksiti Yakıta Çevirmek

Güneş Enerjisini Kullanarak Karbondioksiti Yakıta Çevirmek

İsveç Lund Üniversitesi liderliğinde bir ekip, ileri seviye materyaller ve ultra hızlı lazer spektroskopisi kullanılarak, Güneş enerjisiyle karbondioksitin yakıt enerjisine dönüşebileceğini gösterdiler. Gelecekte atmosferde, daha çevreci gazların bulunması için geri dönüştürme işleminde önemli bir adım atıldı. Çalışma, Nature Communications’da yayınlandı.

Dünyaya bir saat boyunca vuran Güneş ışıkları insanların neredeyse yıl boyunca tükettikleri tüm enerjileri karşılayabilir. Zaten karbondioksit emisyonumuz küreselde artmaktadır. Güneş enerjisini kullanarak, bazı gazlar elde edilebilir ve günlerdir yapılan araştırmalarda üstüne durulan, yakıt ya da başka yararlı kimyasala dönüştürme işlemi gerçekleştirilebilir. Şu ana kadar bunun yapılmasında yeterli bir çözüm bulunamadı ancak uluslararası araştırma ekibi mümkün bir çözüm yolu sundu.

Lund Üniversitesi’nde Araştırmacı Kimyager Tönu Pullerits, “Çalışma, Güneş enerjisini emebilen ve bu enerjiyi kullanarak, karbondioksiti çevirebilen materyallerin kombinasyonunda kullanılır. Ultra hızlı lazer spektroskopisi sayesinde, proseste tam olarak ne olacağını planlayabiliyoruz” dedi.

Araştırmacılar, COF (kovalent organik yapı) olarak bilinen, gözenekli organik materyal üzerine çalıştılar. Bu materyal, Güneş ışığını etkili absorblamasıyla bilinir. Araştırmacılar; sözde katalizör kompleksini COF’a ekleyerek, ekstra enerjiye gerek duymadan, karbondioksiti karbonmonoksite dönüştürmeyi başardılar.

Lund Üniversitesi Araştırmacı Kimyager Kaibo Zheng, “Karbonmonoksite dönüşüm işleminde iki elektron gerekir. Yüksek enerji seviyelerinde uzun süre durabilen elektronları oluşturan mavi ışıklı fotonları keşfettiğimizde, bu elektronlarla COF’u basitçe şarj edebildik ve reaksiyonu tamamlayabildik” dedi.

Bu sonuçlar nasıl yararlı olabilir?  Tönu Pullerits ve Kaibo Zheng, bu sonuçların gelecekte kullanılarak, globalde kullanılabilecek seviyedeki keşifte; Güneş yardımıyla atmosferden karbondioksiti absorblamaya ve bunu yakıt ya da kimyasala dönüştürmeye yardım edecek, daha geniş birimler elde edilmesini umuyorlar. Bu, karşı karşıya olduğumuz iklim krizinin üstesinden gelmek için birçok çözümden biri olabilir.

Tönu Pullerits, “İki elektronla, başlangıçtaki iki adımı tamamladık. Karbondioksiti dönüştürme işlemine başlamadan önce, atılması gereken çok adım vardı ve muhtemelen ilk iki adımımızın bile düzenlenmesi gerekiyor. Ama adımların atılması için çok umut verici bir yön belirledik” diye tamamladı.

Kaynak : sciencedaily.com

987 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!