Harvard Üniversitesi’nin ‘Ig Nobel Ödülleri’ sahiplerini buldu

harvard universitesi nin Ig nobel odulleri sahiplerini buldu

Ig Nobelleri”nde bu yıl büyük ödülü, tüm memelilerin mesanesini aynı sürede boşalttığını ortaya koyan çalışmasıyla Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları kazandı.

Harvard Üniversitesi’nin Nobel Ödülü’ne karşı dağıttığı “Ig Nobelleri”nde bu yıl büyük ödülü, tüm memelilerin mesanesini aynı sürede boşalttığını ortaya koyan çalışmasıyla Georgia Tech Üniversitesi araştırmacıları kazandı.

“Önce güldürmek, sonra düşündürmek amacıyla” her yıl tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülleri, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen törende sahiplerini buldu.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen törende büyük ödül, 3 kilogramdan fazla ağırlığa sahip tüm memelilerin mesanesini 21 saniyede boşalttığını gösteren Patricia Yang ve ekibine verildi. Georgia Tech Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Yang, yüksek hızlı video analizlerini kullanarak memelilerin mesanesini boşaltırken kullandıkları sıvı dinamiklerinin modelini çıkardıklarını söyledi. Araştırmalarında sıçan, keçi, inek ve fil gibi hayvanlarla çalıştıklarına işaret eden Yang, küçük memelilerin tamamen farklı bir boşaltım sistemine sahip olduğunu, ancak diğer memelilerin hepsinin aynı sürede mesanesini boşalttığını belirtti.

Bu yıl ödül kazanan diğer bir kayda değer çalışma da “huh/ha?” sözcüğünün hemen her dilde geçtiğini belirleyen araştırma oldu.

Ödül kazananların listesi

“Olasılı Görülmeyen Araştırmalar Yıllığı (Annals of Improbable Research)” bilim dergisi tarafından 25 yıl önce başlatılan Ig Nobel Ödülleri’nin bu yılki kazananları şöyle:

Kimya Ödülü: Haşlanmış yumurtayı kısmen sıvılaştıran bir kimyasal tarif geliştiren Callum Ormonde ve ekibi (Batı Avustralya Üniversitesi)

Fizik Ödülü: Tüm memelilerin mesanesini (13 saniyelik yanılma payıyla) 21 saniyede boşalttığını ortaya çıkaran Patricia Yang ve ekibi (Georgia Teknoloji Enstitüsü)

Edebiyat Ödülü: “Huh/Ha?” ifadesinin bütün dillerde kullanıldığını ortaya çıkaran Mark Dingemanse ve ekibi (Max Planck Psikodilbilim Enstitüsü, Hollanda)

İdari Bilimler Ödülü: Çocukluğunda deprem, volkanik patlama, tsunami ve orman yangınları gibi doğal felaketler yaşayan yöneticilerin büyük bir kısmının risk almaya daha meyilli olduğunu keşfeden Gennaro Bernile ve ekibi (Singapore İdari Bilimler Üniversitesi)

Ekonomi Ödülü: Rüşvet almayı reddeden güvenlik görevlilerine ikramiye verilmesini öneren Bangkok Emniyet Müdürlüğü  (Tayland)

Tıp Ödülü: Öpüşmek, sarılmak gibi yakın temas gerektiren eylemlerin biyomedikal yararları ve sonuçlarını inceleyen Hajime Kimata (Kimata Hajime Kliniği, Japonya) ve Jaroslava Durdiakova (Comenius Üniversitesi, Slovakya)

Matematik Ödülü: 1697-1727 yılları arasında Fas’ta hüküm süren Muley İsmail’in nasıl 888 çocuk sahibi olduğunu belirlemek için matematiksel teknikleri kullanan Elisabeth Oberzaucher ve Karl Grammer (Viyana Üniversite, Avusturya)

Biyoloji Ödülü: Arka tarafına ağırlıklı bir çubuk asılan tavuğun dinozorlar gibi yürüdüğünü gözlemleyen Bruno Grossi (Şili Üniversitesi)

Fizyoloji ve Entomoloji Ödülü: Çeşitli böcekler tarafından sokulan kişilerin hissettiği acılar için Schmidt Sting Ağrı Endeksi’ni hazırlayan Justin Schmidt (Güneybatı Biyoloji Enstitüsü, ABD) ve arıların bedeninde 25 farklı bölgeyi sokmasını sağlayan; kafatası, orta ayak parmağının ucu ve üst kolun en az acıdığını, burun deliği, üst dudak ve cinsel organların en çok acıdığını belirleyen Michael L. Smith (Cornell Üniversitesi, ABD)

Kaynak : egitimajansi.com

4.475 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!