Hava Kirliliği, İnsan Yaşam Süresini Bir Yıldan Fazla Kısaltıyor
Fotoğraf : 1. Hava kirliliğinin insan yaşam süresini kısaltma oranının dünyada dağılım. 2. Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya genelindeki hava kalitesi yönergeleriyle ulaşılabilen yaşam süreleri kazançları
Önde gelen çevre mühendisleri ve halk sağlığı araştırmacıları ekibinin yeni bir araştırmasına göre, hava kirliliği insan yaşamını bir yıldan fazla kısaltıyor. Daha iyi hava kalitesi, dünyanın dört bir yanında yaşam süresinin uzamasına sebep olabilir.
Bu çalışma global varyasyonlarının yaşam süresini nasıl etkilediğini incelemek için, hava kirliliği ve yaşam süresi verilerinin birlikte ele alındığı ilk çalışmadır.
Araştırmacılar, 2.5 mikrondan küçük partiküler madde (PM) dış hava kirliliğine baktılar. Bu aşırı ince toz parçacıklar akciğerlere girebilir ve PM2.5 solunumu kalp krizi, felç, solunum yolu hastalıları ve kanser riskinin artmasıya ilişkinlendirilmektedir. PM2.5 kirliliği enerji santralleri, otomobiller ve kamyonlar, yangınlar, tarım ve endüstriyel emisyonlardan kaynaklanmaktadır.
Austin’deki Texas Üniversitesi’nden Cockrell School of Engineering’de Joshua Apte tarafından yönetilen ekip, 185 ülkede PM2.5 hava kirliliği maruziyeti ve sonuçları için Global Burden of Disease Study verilerini kullandı. Daha sonra her bir ülkenin hem bireysel hem de global ölçekte yaşam süresi üzerindeki etkisini belirlediler.
Bulgular 22 Ağustos’ta Environmental Science & Technology Letters’da yayınlandı.
Cockrell Okulu’nun İnşaat, Mimarlık ve Çevre Mühendisliği Bölümü’nde ve Dell Tıp Fakültesi’nin Nüfus Sağlığı Bölümü’nde yardımcı doçent olan Apte, “İnce parçacık hava kirliliğinin küresel çapta önemli bir öldürücü etkisi olduğu biliniyor” dedi. “Ve hepimiz ne kadar süre yaşadığımızı önemsiyoruz. Burada, hava kirliliğinin dünyadaki yaşamları nasıl kısalttığını sistematik olarak büyük ölçüde belirleyebildik. Bulduğumuz şey hava kirliliğinin hayatta kalma üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olmasıdır – dünya çapında ortalama bir yıl ” açıklamasında bulundu.
Apte, insan yaşam oranlarını olumsuz etkileyen diğer önemli olaylar bağlamında, bunun büyük bir sayı olduğunu söyledi.
“Örneğin, akciğer ve meme kanserine çözüm bulsak bile bunun hayatta kalma yararına göre çok daha büyük etkilerde” dedi. “Hindistan ve Çin gibi ülkelerde, hava kalitesinin iyileştirilmesinin yaşlanma adına yararı fazla olacaktır. Asya’nın çoğu için, hava kirliliği ölüm riski olarak kaldırılırsa, 60 yaşındakilerin 85 yaşına kadar yaşama şansı yüzde 15 ila 20 daha yüksek. ” dedi.
Apte, bu keşfin özellikle sağladığı içerik için önemli olduğuna inanıyor.
‘’Ölü sayısı verilerine göre hava kirliliği yüzünden yılda 90.000 Amerikalı ve 1.1 milyon Hindistanlının ölmesi büyük bir rakam ama meçhul. Ama yine de insanlar yaşayacakları süreden bir sene daha kısa yaşıyorlar- bu daha ilişkilendirilebilir bir bilgi.’’ açıklamasında bulundu.
Kaynak : sciencedaily.com