Havadan ve Plastik Atıklardan Elde Edilen Temiz ve Sürdürülebilir Yakıtlar

Araştırmacılar, karbondioksitin(CO2) endüstriyel işlemlerden -hatta doğrudan havadan- nasıl yakalanabileceğini ve sadece güneşten gelen enerjiyi kullanarak temiz, sürdürülebilir yakıtlara dönüştürülebileceğini göstermişlerdir.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, tutulan CO2 ve plastik atıkları sürdürülebilir yakıtlara ve diğer değerli kimyasal ürünlere dönüştüren güneş enerjisiyle çalışan bir reaktör geliştirmiştir. Yapılan testlerde CO2, sürdürülebilir sıvı yakıtlar için önemli bir yapıtaşı olan sentez gazına, plastik şişeler ise kozmetik sektöründe yaygın olarak kullanılan glikolik aside dönüştürülmüştür.

Ekip, CO2‘yi – güneş enerjisi teknolojisiyle ilgili daha önceki testlerin aksine- endüstriyel egzoz gazı veya havanın kendisi gibi gerçek dünya kaynaklarından almıştır. Araştırmacılar, CO2‘yi yakalayıp konsantre edebilmiş ve sürdürülebilir yakıta dönüştürmüştür.

Bu teknolojinin endüstriyel ölçekte kullanılabilmesi için iyileştirmelere ihtiyaç duyulsa da, Joule dergisinde yayınlanan sonuçlar, çevreye zarar veren petrol ve gaz çıkarımına gerek kalmadan ekonomiye güç sağlamak için temiz yakıtların üretimine yönelik önemli bir adımı temsil etmektedir.

Profesör Erwin Reisner’ın Yusuf Hamied Kimya Bölümü’ndeki araştırma grubu, birkaç yıldır yapay yapraklar kullanarak bitkilerin güneş ışığını besine dönüştürdüğü fotosentezden esinlenerek sürdürülebilir, net sıfır karbonlu yakıtlar geliştirmektedir. Bu yapay yapraklar, yalnızca güneş enerjisini kullanarak CO2 ve suyu yakıta dönüştürebilmektedir.

Bugüne kadar, güneş enerjisiyle çalışan deneylerinde saf, konsantre CO2 kullanılmış, ancak teknolojinin pratikte kullanılabilmesi için endüstriyel proseslerden veya doğrudan havadan CO2‘nin aktif olarak yakalanabilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, CO2 soluduğumuz havadaki birçok molekül türünden yalnızca biri olduğundan, bu teknolojiyi yüksek oranda seyreltilmiş CO2‘yi dönüştürecek kadar seçici hale getirmek büyük bir teknik zorluktur.

Reisner, “Sadece karbonsuzlaştırmayla değil, fosilsizleştirmeyle de ilgileniyoruz; gerçekten döngüsel bir ekonomi yaratmak için fosil yakıtları tamamen ortadan kaldırmamız gerekiyor,” demiştir. “Orta vadede, bu teknoloji karbon emisyonlarını endüstriden yakalayarak ve yararlı bir şeye dönüştürerek azaltmaya yardımcı olabilir, ancak nihayetinde fosil yakıtları denklemden tamamen çıkarmamız ve havadaki CO2‘yi tutmamız gerekmektedir.”

Kaynak: techxplore.com

713 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!