Hindistan Temiz Kömür Teknolojilerini Geliştiriyor

Hindistan Temiz Kömür Teknolojilerini Geliştiriyor

TEMİZ ve etkin buhar enerjisi çözümleri bakımından dünyanın en dikkat çekici pazarlarından birisi Hindistan. Hindistan’ın enerji sektöründe kömür kaynaklı santraller bugün oldukça kilit bir konumda. Ülkenin enerji ve elektrik ihtiyacı artmaya devam ederken, tahminlere göre en azından yakın gelecekte kömürün bu kilit konumunu sürdürmesi bekleniyor. Son dönemde özellikle temiz kömür teknolojilerinde Hindistan’da dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Hindistan, dünyanın en büyük beşinci elektrik üretici ve tüketicisi konumunda. 2022’ye kadar ülkenin elektrik talebinin bin 905 teravata (TW) ulaşması bekleniyor. 2012-2017 yılları arasında altyapı sektörleri içinde yapılması öngörülen projelerin dörtte biri elektrik sektöründe yer alıyordu. Ve devam eden sanayileşmenin elektrik talebini gelecekte daha da arttırması bekleniyor. Yapılan projeksiyonlara göre, Hindistan bu talebi karşılamak için başta yenilenebilir enerji ve ardından yerli kömür kaynaklarından faydalanmak istiyor.

Ulusal Plan Açıklandı

Hindistan, geçtiğimiz günlerde emisyonlarını azaltmak için 248 milyon dolarlık harcama ile daha temiz kömür kullanımı ve temiz kömür teknolojileri üzerine iki mükemmeliyet merkezi kurulması üzerine ulusal bir plan açıkladı. Merkezlerin her birine yaklaşık 5 milyon dolar harcama yapılacak. Hindistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Temiz yakıtlar arayışımızda, metanol ve dimetileter üzerinde ulusal bir misyon başlatılıyor. Fotovoltaik güneş enerjisi, termal depolama ve güneş yakıtları araştırmaları üzerine yeni bir merkez 5 milyon dolarlık maliyetle onaylandı. Enerji depolama, temiz kömür, atık su arıtımı alanlarında finansman imkânları da açıklandı” denildi.

Yerli Kömüre Yöneldi

Son 3 yılda, Hindistan hükümeti kömür kalitesinin ve arzının iyileştirilmesine yönelik sürekli çaba gösterdi. Ülkenin Enerji ve Kömür Bakanı Piyush Goyal, yerli madenlerin artan verimliliği, daha ucuz yenilenebilir enerjiler ve azalan enerji talebi sayesinde Queensland’ın Carmichael maden projesi olmadan da Hindistan’ın artık kendisine enerji sağlamak için “yeterli kömür kapasitesine” sahip olduğunu söyledi. Ancak birçok kömür santrali ithal kömür ile çalışmak üzere dizayn edildiği için halen kömür ithal etmek zorunda kaldıklarını da ekledi. Bakan Piyush Goyal, Hindistan’ın artık kömür ithal etmek istemediğini ve kendi kendine yetecek kadar yerli rezerve sahip olduğunu vurguladı.

ABD ile İşbirliği

Diğer yandan, elektrik talebindeki artışın yavaşlamasına bağlı olarak ülkenin yeni kömür santrali kurma planlarını askıya alması da ülke için öngörülen senaryolardan biri. Özellikle güneş enerjisindeki maliyet düşüşlerinin devam etmesi sonucunda, Hindistan’ın 2050 yılına gelene kadar kömür olmadan da elektrik üretmesi mümkün olabilir. Ancak yakın gelecekte kömürün önemini koruması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Hindistan ilk kez 69 milyon tonluk bir kömür fazlası çıkararak, bunu komşusu Bangladeş’e satmaya çalıştı. Ülkenin geleceğinde yenilenebilir enerjinin başlıca rolü kapması, termal kömürün ise daha çok bir yedek kapasite gibi kullanılması mümkün olabilir. Hindistan’ın toplam kömür rezervleri yaklaşık 302 milyar ton seviyesinde, bunun 126’sı ise kanıtlanmış rezerv durumunda. Hindistan Hükümeti, Ultra Mega Santral Projeleri girişimini başlatmış ve geniş kapasiteli kömür santrali projelerini geliştirmeyi hedeflemişti. Son olarak ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Hindistan’da temiz kömür teknolojisinde müthiş ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayarak, ABD’nin de bu alanda işbirliği yapmak istediğini açıkladı.

Kaynak : hurriyet.com.tr

526 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!