İlk Kez Bir ALS Hastası Beyin-Bilgisayar Arayüzü Aracılığıyla Sosyal Medya Mesajı Gönderdi

İlk Kez Bir ALS Hastası Beyin Bilgisayar Arayüzü Aracılığıyla Sosyal Medya Mesajı Gönderdi

Avustralya’da 62 yaşındaki amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastası olan Philip O’Keefe, geçtiğimiz günlerde sadece düşüncelerini kullanarak sosyal medyada mesaj yayınlayan ilk kişi olmuştur. 23 Aralık’ta Twitter’da ilk kısa mesajını yayınlamıştır: “Merhaba Dünya”.

O’Keefe’nin mesajını göndermesine izin veren teknoloji, beyin bilgisayar arayüzü şirketi Synchron tarafından geliştirilmiştir; cihaza bir tür endovasküler beyin implantı olan Stentrode Beyin Bilgisayar Arayüzü (SBCI) adı verilmiştir. Cihaz O’Keefe’nin beynine kafatasını açmak yerine şah damarından yerleştirilmiştir. Küçük(8mm) beyin implantı, konuşma yeteneğini kaybetmiş kişilerin yalnızca düşüncelerini kullanarak iletişim kurmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır. SBCI kablosuzdur ve beyin dalgalarını okuyarak ve bunları kelimelere çevirerek çalışır; motor nöroprotez, felçli insanları tedavi etmek için birkaç yıldır kullanılan tekniklerden yararlanılarak O’Keefe’nin beynine yerleştirilmiştir. Avustralya’da bir yıldan fazla bir süredir insan klinik deneyleri devam etmektedir – şu anda cihaz yalnızca bir kişiye uygulanmış, ancak devamının gerçekleşmesi planlanmaktadır.

O’Keefe, diğer ALS hastaları gibi, bu yılın başlarında konuşamaz hale gelen ilerleyici felç geçirmiştir. SBCI Nisan ayında yerleştirilmiş ve kısa bir süre sonra iletişim kurmak için onu kullanmaya başlamıştır – artık bir bilgisayar ekranında etkinliğe çevrilen sözcükleri veya eylemleri (fare tıklamaları gibi) düşünerek mesajlar oluşturabilmektedir. Tarih yazan sosyal medya mesajı, Synchron CEO’su Thomas Oxley’in (@tomoxl) hesabı kullanılarak Twitter’da yayınlanmıştır. İlk mesajını, yeni teknolojiyi nasıl benimsediğini detaylandıran daha uzun bir metin izlemiştir. Ayrıca, SBCI programına katılımının, konuşma veya hareket etme yeteneğini kaybedenlerin bağımsızlıklarını yeniden kazanmalarını sağlayacak yeni tür teknolojilerin önünü açmaya yardımcı olacağını umduğunu da kaydetmiştir.

Synchron yetkilileri geçmişte SBCI’yi Parkinson, hipertansiyon, epilepsi ve hatta depresyon gibi durumları teşhis etmek ve hatta belki de tedavi etmek için kullanılabilecek cihazların geliştirilmesini içerecek şekilde genişletmeyi planladıklarını belirtmiştir.

Kaynak: techxplore.com

597 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!