İnsan İdrarında Glifosat: Örneklerin Yüzde 80’inde Görüldü

İnsan İdrarında Glifosat Örneklerin Yüzde 80inde Görüldü

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, ABD’de yürüttüğü glifosat çalışmasında çocuk ve yetişkinlerin yüzde 80’inin idrarında kanserle anılan glifosata rastlandığını ortaya koydu.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tartışmalı yabani ot öldürücü ve tarım ilacı Roundup gibi çeşitli markalarda kullanılan glifosat maddesine ilişkin çalışma bulgularını sundu.

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki çalışmaya katılan çocuk ve yetişkinlerin yüzde 80’inin idrar örneklerinde adı kanserle anılan kimyasala rastlandığını ortaya koydu. Bilim insanlarına göre bulgular: Tedirgin edici ve kaygı verici.

Zehirsiz Bir Kent Mümkün mü?

Akademisyenler ve araştırmacılar uzun yıllardır inceledikleri idrar örneklerinde yüksek düzeyde herbisit glifosata rastladıklarını bildiriyordu.

Glifosat Neden Hala Toplatılmıyor?

CDC tarafından yürütülen çalışmada Amerikan halkını yansıtacak 2 bin 310 kişiden idrar örneği alındı. Katılımcıların yaklaşık üçte biri 6-18 yaş arası çocuklardan oluşturuldu. Bu örneklerden bin 885’inde glifosat izine rastlandı.

2019’da glifosata maruz kalmanın Hodgkin olmayan lenf kanseri riskini artırdığını ve yine aynı yıl insan idrarında glifosatın bulunduğunu belgeleyen 19 çalışmanın değerlendirildiği makalelere imza atan bilim insanlarından biri olan Prof Lianne Sheppard, CDC’nin bulgularını değerlendirdi.

Washington Üniversitesi çevresel ve mesleki sağlık bilimi öğretim üyesi olan Prof Sheppard, araştırmayla birçok kişinin vücudunda glifosat bulunduğunun öğrenildiğini belirterek bunun rahatsız edici olduğunu vurguladı.

ABD’deki California Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi‘nden araştırmacıların 2017’de yayımladıkları bir çalışma, Roundup’ın doğrudan kullanımına uygun şekilde genetik olarak tasarlanan ürünlerin ekimine başlandığı 1990’lardan itibaren insan idrarında bulunan glifosat miktarının ve yaygınlığının arttığını ortaya koymuştu.

Araştırmacılar o dönemde insanların sık tükettiği gıdalarda glifosat kullanımının insan sağlığına etkisinin kapsamlı şekilde incelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Monsanto (Bayer) Glifosat-Kanser Davasında Tarihi Zafer

Glifosat en fazla tarımsal faaliyetlerde yabani ot öldürücü olarak kullanılıyor. Ancak 1974’te tarımsal kimya ve biyoteknoloji şirketi Monsanto‘nun Roundup adı altında ticarileştirmesinin ardından kimyasalın evsel ve bahçe işleri sektörüne de girmesiyle kullanımı 200 kat arttı.

Tarım İlaçları: Bir Zamanların Umudu Nasıl Kabusa Dönüştü?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı 2015’te glifosatı insanda muhtemelen kansere yol açan madde olarak tanımladı. Ancak aynı yıl Avrupa Gıda Sağlığı Kurumu ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü’nün ortak toplantısında glifosatın kanserojen madde olasılığının düşük olduğu sonucuna varıldı.

Amerika Çevre Koruma Ajansı da bu noktadan hareketle glifosatın kanserojen madde olduğuna dair veri ve bilgi eksikliğini gerekçe göstererek kansere yol açan madde tanımlamasını desteklemedi.

Ancak kimyasalın giderek artan kullanımının insan sağlığına olumsuz etkileri olabileceğine dair tartışma ve endişeler devam etti. Bu konudaki veri yetersizliğine vurgu yapan CDC, glifosatın sağlık üzerindeki potansiyel etkileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olma ihtiyacı üzerine harekete geçmişti.

Kaynak : yesilgazete.org

699 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!