İnsanlar, Sineklerin Dinleme Kabiliyetlerine Bir Engel mi?

İnsanlar Sineklerin Dinleme Kabiliyetlerine Bir Engel mi

Fotoğraf: İnsan tırnağı üzerinde duran dişi bir Ormia ochracea. Kaynak: Jpaur/Vikipedi

Günümüz dünyası, güçlü bir akarsudan veya yoğun trafiği ile bir karayolundan olsun, birçok gürültü ile doludur. İnsan kaynaklı ve doğal kaynaklardan ortaya çıkan gürültü, hayvanların dinleme yeteneklerini etkilemekte ve diğer hayvanlarla olan iletişimini engelleyebilmektedir. Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi araştırmacılarından bir grup, bu gürültülerin parazitoid sineklerin dinleme kabiliyetlerini nasıl etkilediğini araştırmıştır.

Ormia sinekleri yavrularına konak bulmak için cırcır böceklerini dinlemektedirler. Buldukları zaman yumurtalarını cırcır böceklerinin üzerine veya yakınlarına bırakmaktadırlar. Larvalar cırcır böceklerinin içerisinde yumurtadan çıkmakta, gelişmekte ve eninde sonunda konakçıyı öldürmektedirler. Bu sebeple, araştırmacılar bir hipotez ortaya atmışlardır; gürültü, sineklerin dinleme yetileri önüne geçerek konakçı bulmalarını zorlaştırabilmektedir.

Royal Society Open Science’da yayımlanan araştırmada, belli ölçüde gürültü arasında cırcır böceği sesi verilen hoparlörler ile birlikte yapışkan sinek tuzakları kullanılmıştır. Sonuçlar, gürültülü ortamlarda daha az parazitoid sineğin yakalandığını göstermektedir. Buna dayanarak, parazitoidler konakçıları öldürdüklerinden, cırcır böceklerinin gürültülü ortamlarda kalmaları onlar için daha sağlıklı olmaktadır.

Çalışma aynı zamanda hem trafik gürültüsünün hem de doğal okyanus gürültüsünün sineklerde sese duyarlılığı engellediğini ve cırcır böceklerinin bu tür farklı sesleri parazit önleyici bir kalkan olarak kullanabileceğini öne sürmüştür. Sonuçlar gösteriyor ki, farklı türden sesler, konakçı-parazit ilişkilerinde evrimsel rol oynayabilmektedir.

Buna rağmen, eğer parazitoid sinekler gürültülü ortamlarda daha az bulunuyor ise dişi cırcır böcekleri de erkek cırcır böceklerini bulmakta aynı sorunu yaşıyor olabilirler mi, gibi yanıtlanamamış bazı sorular hâlâ mevcuttur. Yazarlardan Jennifer N. Phillips “Gelecekteki araştırmalar, dişi cırcır böceklerinin gürültü içerisinde erkek cırcır böceklerini işitmek ve onlara yönelmek konusunda sorun yaşayıp yaşamadıklarını ve eş bulmaya çalışan erkekler için bu durumun üreme potansiyellerine zarar verip vermediğini ortaya çıkartabilirler. Böylelikle, sinek parazitizminden kaçınılan bu durum dengelenebilir. Yine de cırcır böcekleri ortamdaki gürültüye rağmen birbirlerini bulabilecek yeteneğine sahipler ise gürültü onlar için hâlâ bir şans sayılabilir,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Gürültü Konakçı-Parazit İlişkilerini Etkilemektedir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

620 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!