Işınlama Yoluyla Gerçekleşen İlaç Taşınım Sistemi Geliştirildi!

Işınlama Yoluyla Gerçekleşen İlaç Taşınım Sistemi Geliştirildi

İlaç taşıma sisteminde, ilaçların sadece cilde ışık tutularak in vivo tıbbi cihazlardan isteğe (ihtiyaca) bağlı otomatik olarak basit bir şekilde salındığı yeni bir yöntem geliştirildi.

POSTECH’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Sei Kwang Hahn ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Kilwon Cho tarafından öncülük edilen araştırma grubu hep birlikte, üst dönüştürme nanopartikülleri ile kaplanmış organik bir fotovoltaik hücre kullanarak isteğe bağlı ilaç salınım sistemi (DDS) geliştirdiler. Yeni geliştirilen bu DDS sayesinde nanoparçacıklar; cilde nüfuz eden yakın kızılötesi (NIR) ışığı görünür ışığa dönüştürüyor, böylece ilaç salınımı vücuda takılan tıbbi cihazlarda kontrol edilebiliyor. Bu araştırmanın sonuçları, 1 Mart 2021’de Nano Energy’de yayınlandı.

Diyabet hastalığında olduğu gibi belirli aralıklarla ilaç enjeksiyonuna ihtiyaç duyan hastalar için sürekli iğne yoluyla ilaç vermek yerine otomatik olarak ilaçları yöneten DDS araştırılmakta ve geliştirilmektedir. Ancak böyle bir cihazı çalıştırmak için güç kaynağındaki sınırlamalar nedeniyle boyutu ve şekli kısıtlandırılmıştır.

Araştırma ekibi, çareyi Güneş enerjisinde buldu. Üst dönüştürme partikülleri, fotovoltaik cihaz için cilde nüfuz edebilen NIR ışığı ile fotovoltaik güç üretimini başlatmak amacıyla kullanıldı. Üst dönüştürme nanopartikülleri ile kaplanmış organik bir fotovoltaik hücre, NIR ışığının ışınlanması üzerine bir elektrik akımı üreterek mekanik ve elektronik bir sistemden yapılmış bir ilaç dağıtım sistemini çalıştırmak üzere tasarlandı. Elektrik bu biçimde uygulandığında, ilaç rezervuarını kapatan ince altın film erir ve ilaç salınır.

Profesör Sei Kwang Hahn: “Esnek fotovoltaik bir hücre ve ilaç taşıma sisteminin birleşimi ışık kullanarak isteğe bağlı ilaç salınımına olanak sağlıyor,” diye açıkladı ve devam etti: “İlaç taşıma sistemi insan vücudu için zararsızdır ve cilde fazla şekilde nüfuz eden yakın kızılötesi ışık kullanarak aktive edildi.”

“Bu, vücuda yerleştirilen tıbbi cihazların ilaç salınımının yakın kızılötesi ışık kullanılarak hızlı bir şekilde kontrol edilmesini sağladığından vücuda yerleştirilebilir tıbbi cihazlar kullanılarak fototerapi teknolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunması bekleniyor.”

Kaynak : sciencedaily.com

1.123 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!