İzotopik İmza ile ‘’Sarı Kek’’ Olarak Adlandırılan Uranyumun Kaynağını Tespit Etmek Artık Mümkün

İzotopik İmza ile Sarı Kek Olarak Adlandırılan Uranyumun Kaynağını Tespit Etmek Artık Mümkün

Nükleer adli bilim insanları nükleer maddelerin kaynağını aydınlatmak için sülfür izotop oranları kullanıyorlar.

Nükleer materyallerin kaynağını belirlemenin yeni bir yöntemi, Almanya ve Güney Kore’deki nükleer adli bilim insanları tarafından geliştirildi.

Uranyum cevherinin konsantresindeki kükürt izotop oranı, cevherin kökenine ve nasıl işlendiğine bağlı olarak tanımlanabilir bir imza verir.

Nükleer adli bilimi,nükleer maddelerin kökenini belirlemek için yapılan analizlerdir.Bu analiz, nükleer malzemenin yasadışı çoğaltılmasının tespiti veya nükleer terörizm planlayan kişiler ve organizasyonların saptanması için yasalar ve istihbarat bilgileri ile birlikte kullanılabilir.

Uranyum cevher konsantresi(’’Sarı Kek’’ adıyla da bilinir) nükleer yakıt üretiminde önemli bir araç olduğu için nükleer adli bilim alanında önemli bir materyaldir. Sarı kekin kökeni içinde bulunan saf olmayan maddeler ile tespit edilebilir, ancak üretim işlemleri bu imza üzerinde etkili olabilir ve cevherin başlangıçtaki kökenini gizleyebilir.

Transuranyum Elementleri Enstitüsü’ndeki(Institute for Transuranium Elements-Avrupa Birliği Komisyonu’na bağlı bir oluşum) Zsolt Varga ve ekibi nükleer güvenlik konusunda uzman kişilerdir ve bilinmeyen nükleer maddeleri belirleme yöntemleri geliştirmektedirler. Kore Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü bilim insanları ile yapılan işbirliğiyle, sarı kekin kökenini belirlemek için yeni bir imza ortaya çıkardılar.İmza, 34S / 32S izotop oranından ortaya çıkar ve iyon değişimi kullanılarak sülfat ekstraksiyonu ve ardından indüktif olarak bağlanmış plazma kütle spektrometresi(ICP-MS) analizi ile saptanır.

‘’Bu materyallerin kaynağını doğrulayabilmek, barışa gölge düşürücü olan kullanıma yönlendirilmemelerinin sağlanması açısından önemlidir. Umarız bilinmeyen materyallerin kaynağını belirlemek için iyi bir karşılaştırmalı ve tahmini izotopik imza gösterdik.’’ dedi Varga.

Kanada Ulusal Araştırma Kurulu’nda Nükleer adli bilim alanında Uzman François Doucet; ‘’ Varga ve ekibinin çalışması, uranyum cevher konsantrasyonunun doğru bir şekilde değerlendirilmesi için verimli bir yöntem olma potansiyeline sahiptir. Kükürt çok iyi bir seçimdir, çünkü kükürtün izotop oranı kaynağından etkilenir’’ Dedi

Sonuçlarını bir örnek kümeye karşı test eden Varga’nın bir sonraki hamlesi, bu izotopik imza uygulamasını daha ayrıntılı biçimde geliştirmek için daha büyük bir örneklem boyutunun analizini yapmaktır.

Kaynak : chemistryworld.com

4.969 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!