Kandan ilaç üretmek için ihale aşamasına geldik
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kandan ilaç üretilmesi anlamına gelen Plazma Fraksiyonasyonu Projesi’nde ihale aşamasına gelindiğini, yerli firmanın üreteceğini söyledi. Müezzinoğlu, Türkiye’nin kan ürünlerine yıllık 1 milyar TL ödediğini, 4 yıl içinde kandan ilaç üretimine başlanacağını açıkladı.
Kanın hücre, eritrosit, trombosit kısımları alındıktan sonra geriye kalan sıvıya plazma adı verildiğini dile getiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, proteinlerden oluşan plazma ile 25 kalem ilaç üretilebildiğini ifade etti. Türkiye’de birçok hastanın bu ilaçlarla tedavi olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bu ilaçlar böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, kritik enfeksiyon hastaları, kanamapıhtılaşma bozukluğu hastaları, hemofili hastaları için tedavi amaçlı kullanılıyor. Albümin, İmmunoglobulin, Faktör 8 ve Faktör 9 ana ürünler olarak biliniyor. En çok tüketileni bu ürünler. Türkiye’de plazmadan ilaç yapma hayali 30 yıllık. Şimdi bu hayali gerçekleştirmeye çok yaklaştık” dedi.
Türkiye’nin söz konusu ilaçlara yılda 1 milyar TL ödediğine dikkat çeken Müezzinoğlu “Bu bedeli yıllarca dışarıya ödedik. 8-10 sene içerisinde daha da artacak. Plazmaları artık değerlendirebileceğiz” diye konuştu.
2019 Yılında Piyasada Olacak
Proje için yerli üretimin öncelikli şart olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, “Türk Kızılayı’nın kan sistemini kullanacak olan Sağlık Bakanlığı, ihaleye çıkma aşamasına geldi. Bu konuda olmazsa olmazımız yerli üretim. Bakanlığın fabrika kurması gibi bir düşüncemiz yok. Yerli bir firma eliyle bu ürünler üretilecek. İhtiyacımızdan fazlasını yurtdışına, özellikle bölge ülkelere satacağız. Son geldiğimiz nokta satın alma konusuydu. SGK ile anlaşma sağlandı. İlaçların satışında da sıkıntı yaşanmayacak. 2019’da yerli kan ilaçlarının üretimi başlayacak” dedi.
2.3 Milyon Ünite Kan Lazım
Müezzinoğlu, “Şu an için Türkiye’nin 2.3 milyon ünite kana ihtiyacı var. Bu yılın sonuna kadar hedef 2 milyon olarak belirlendi” dedi.
Kaynak : memurlar.net