Kanser Araştırmacıları Çeşitli Tümör Tipleri için Yeni Bir İlaç Geliştirdi
Fotoğraf: İki kanser hücresinin sahte renklendirme kullanılarak elde edilmiş elektron mikroskop görüntüsü. Görsel: Thomas Deerinck, Ulusal Mikroskopi ve Görüntüleme Araştırmaları Merkezi, BM San Diego.
Birleşmiş Milletler San Diego’da bulunan Kaliforniya San Diego Üniversitesi Tıp Okulu’ndaki ve Ludwig Enstitüsü Kanser Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılardan oluşan bir araştırma grubu, tümör oluşumu ve kontrolsüz büyümesi için kritik öneme sahip birçok kanser hücresi tipinde, plazma zarını yeniden şekillendirilmesinde rol oynayan bir enzim tanımlamışlardır.
Bulgular, 2019 yılı temmuz ayının 11’inde Cell Metabolism’de yayımlanmıştır.
Ludwig Enstitüsü üyelerinden ve San Diego Üniversitesi Tıp Okulu’nun Patoloji Bölümünde bulunan Profesör Paul S. Mischel “Kanserler sadece genomlarındaki büyük değişimlerle değil, aynı zamanda hızlı tümör büyümesini ilerletmek için besin maddelerini nasıl aldıkları ve kullandıkları ile de derinlemesine karakterize edilmiştir. Bu farklı yönler nasıl bir araya gelir ve hastaların yararı için avantaj elde edilebilir?” demiştir.
Mischel’s laboratuvarındaki Junfeng Bi tarafından yürütülen, Scripps Araştırma’dan Profesör Benjamin Cravatt’ın da ortaklığı ile, yapılan araştırmada, LPCAT1 olarak adlandırılan yeni bir enzim tanımlanmıştır. Kanser hücrelerinde artış gösteren bu enzim, hücre zarlarının fosfolipid dizilimini değiştirerek, tümör büyümesinde anahtar rol oynamaktadır. Tümör büyümesini artırmak için, büyüme faktörünün mutasyonu ve çoğalmasını sağlamaktadır.
LPCAT1 olmadan tümörler yaşamını sürdürememektedir. Araştırmacılar, genetik olarak LPCAT1 enzimini farelerde hayli ölümcül glioblastomas (beyin) ve agresif akciğer kanserleri gibi birçok kanser türünde tükettiğinde, maligniteler gözle görülür biçimde küçülmüş ve hayatta kalma süreleri düzelmiştir.
Sonuçlar gösteriyor ki, LPCAT1, kanserde düzensizlik yaratan önemli bir enzimdir. Agresif tümör büyümesine sebep olacak metabolizmal değişiklikler ile birlikte tümörlerdeki yaygın genetik değişiklikler ile de bağlantılıdır.
Mischel “DNA sekanslama teknolojilerindeki gelişmeler, kanser hastaları için yeni ve daha etkili tedaviler ortaya çıkararak, moleküler düzeyde kanser anlayışımızı yeniden şekillendirmiştir. Bunun yanı sıra, bugüne kadar, onkoloji henüz pek çok hastaya fayda sağlamamış, tümörlerde genetik değişikliklerin kanser hücrelerinin davranış şeklini nasıl değiştirdiğini anlamak ve hastaları daha etkili bir şekilde tedavi etmek için potansiyel yeni yollar bulmayı ve daha derin araştırmayı mümkün kılmıştır,” demiştir.
“Ayrıca bu bulgular, LPCAT1’in çeşitli kanser hücreleri için hedef yeni bir ilaç olabileceğini ortaya çıkarmıştır.”
Makaleyi görüntülemek için “Büyüme Faktörü Sinyal Yolaklarındaki Onkojen Amplifikasyonu Zardaki Yeniden Lipit Şekillendirmesine Bağlı Kanserleri İfade Etmektedir” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org