Kanser ilacı geliştirme çalışmalarına “çipli” destek
İYTE’de kanser tedavisi için ilaç geliştirme çalışmalarını kolaylaştıracak nanoteknolojik çipler tasarlandı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) kanser tedavisi ilaçlarının geliştirilmesini kolaylaştıracak nanoteknolojik çipler geliştirildi.
Çiplerde hücrelerin vücuttaki fizyolojik ortamı taklit edildi. Çalışma sayesinde nanoçipin üzerine yerleştirilecek çeşitli uzaklıklardaki kanserli ve sağlıklı hücrelerin, kanser tedavisi için geliştirilen ilaçla etkileşimi gözlemlenebilecek.
Çipleri geliştiren İYTE’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, yaptığı açıklamada, çipler sayesinde kanser tedavisinde ilaç geliştirme çalışmalarının hızlanacağını, kolaylaşacağını ve bulunan ilaçların güvenilirliğinin artacağını söyledi.
Çalışmasıyla 43. Cenevre Uluslararası Buluş Fuarı’nda altın madalya kazanan Okvur, Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje kapsamında kanser tedavisi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Okvur, nanoteknolojik çipler üzerinde, iki hücre arasında değişen mesafelerde ilaç etkileşimini görmek üzere her uzaklık için ayrı çipler yapmak yerine “V” şeklinde tek bir orta kanal olarak tasarladıklarını kaydederek, “Bu nanoçiplerin en tepesinde iki hücre çeşidi birbirine çok uzak, tabanda ise çok yakın. Bu sayede aynı anda pek çok uzaklıkta ilaç etkişimini test edebiliyoruz. Bu çip üzerine kanserli ya da sağlıklı hücreleri yerleştirdikten sonra sisteme ilaç koyarak hücrelerle tepkimelerini görüp, yan etkisi olup olmadığını anlayabiliriz” diye konuştu.
Çiplerin kanser tedavisi ilaçlarının araştırmasında birçok kolaylığı sağlayacağını anlatan Okvur, şunları kaydetti:
“Çipler sayesinde çok az malzeme harcıyoruz. Bir kanal sadece 5 mikrolitre hacminde. Yani litrenin milyonda biri kadar malzeme kullanıyorsunuz. Ben laboratuvarımda bu çipleri kullandığım için sarflarımda ciddi tasarruf sağlıyorum. Bu çalışma özellikle ilaç geliştirmede çok işe yarayacak. Bugün bir ilaç geliştirme çalışmasına milyarlarca dolar harcanıyor ve yaklaşık 30 yıl sürüyor. Bulunan ilaç, bunca çalışmanın üzerine en ufak bir yan etkide ya da hatada pazardan çekiliyor çünkü yanlış araçlar kullanılıyor. İşte biz hem bu süreci hızlandırmak hem de daha güvenilir ilaçlar teslim etmek için bu çalışmayı yaptık.”
Kaynak : haberturk.com