Kansere Neden Olan Proteinleri Tespit Etmede Yeni Bir Yöntem

Kansere Neden Olan Proteinleri Tespit Etmede Yeni Bir Yöntem

Görsel: Yekaterina Kovalyova. Kaynak: Yale Üniversitesi.

Yale Üniversitesi Mikrobiyal Bilimler Enstitüsü araştırmacıları bir enfeksiyonun, proteinleri, tümör oluşumunu teşvik edecek şekilde nasıl değiştirdiklerinin anlaşılmasında önemli bir adım atmışlardır.

Kansere neden olan enfeksiyonların ayırt edici özelliği, hücrelerimizin, hücre içerisindeki DNA ve proteinlere zarar verebilen reaktif oksijen türleri (ROS) olarak adlandırılan oksijen içeren moleküller ile temas ettiğinde ortaya çıkan oksidatif strestir.

Her iki tür hasar da kanserde gözlemlenmektedir lâkin ROS sebebi ile hasara uğratılmış proteinler hakkında çok daha az şey bilinmektedir, çünkü tanımlanmaları daha zordur.

Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji ve Kimya bölümlerinde yardımcı doçent olan Stavroula Hatzios’un laboratuvarı, enfekte hücrelerde bu tür proteinleri tespit etmek adına kimyasal bir strateji geliştirmiştir.

Nature Chemical Biology‘de yayımlanmış bulguların, bir tümör büyüme yolağında enfeksiyona bağlı protein hasarını ortaya çıkaran ilk bulgular olduğu düşünülmektedir.

Şimdiye dek araştırmacılar, kansere sebebiyet veren mutasyonların nedeni olarak DNA hasarına odaklanmışlardır. Bir enfeksiyonun proteini, tümör büyümesini teşvik edecek biçimde değiştirmesi sırasında ne olduğu hakkında çok daha az şey bilinmekte idi.

Ekip, mide kanserine neden olan bakteri Helicobacter pylori ile enfekte olmuş insan mide hücreleri üzerinde yapılan bir çalışma sayesinde, ROS sebebi ile hasara uğratılmış ve tümör büyümesini etkileyen bir konakçı protein üzerinde spesifik bir bölge belirlemişlerdir.

Hastalık esnasında ilgili hücreye kimyasal bir proteomik strateji uygulamak, enfeksiyon sırasında moleküler hedeflerin neler olabileceğine ilişkin düşüncemizi değiştirmektedir.

Çalışmanın diğer enfeksiyonlar için de çıkarımları mevcuttur ve kronik bakteriyel enfeksiyonları veya bağırsak mikrobiyomundaki değişiklikleri takiben tümör oluşumunu uyarabilecek mekanizmalara ışık tutmaktadır.

Makaleyi görüntülemek için “Enfeksiyona bağlı oksidasyon bölgesi, baklagillerin işlenmesini ve tümör büyümesini düzenler” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

693 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!