Karbon Nanotüplerin İletkenliği Grafenle Artırıldı

Karbon Nanotüplerin İletkenliği Grafenle Artırıldı

Gelecekte pek çok teknolojide tek atom inceliğinde duvarlara sahip karbon nanotüpler kullanılacak. Bu yapıları daha efektif hale getirmek için yapılan çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini vermeye başlıyor. Karbon nanotüpleri grafen çözeltisi ile daha iletken hale getirmek mümkün.

Gelecekte akıllı telefon ekranlarında, güneş panellerinde ve daha pek çok yapıda karşımıza çıkacak olan transparan iletken filmler (TCF) bugün geliştirme aşamasında. Firmaların ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenen dayanıklı, enerji açısından verimli ve sağlıklı şekilde çalışan yapılar oluşturmak için araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmaların sonuçlarına göre ileride tek bir atom kalınlığındaki karbon nanotüplere yönelimin artması bekleniyor.

Grafen, hayal edilebilecek en ince materyaldir ve tek bir karbon atomu inceliğindedir. Bu yapıyı bükerek oluşturulan karbon nanotüpler, elektrik iletiminde ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilmektedir. ACS Nano’da yayımlanan bir araştırmaya göre Aalto Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi üyelerinden oluşan bir araştırma ekibi, karbon nanotüpler ve grafen çözeltisi ile bu iki materyalin ayrı ayrı kullanımında elde edilecek iletkenliğin sınırları üzerine çıkmayı başardı.

Aalto ekibinin başında bulunan Profesör Kauppinen, yıllardır karbon nanotüp kullanarak TCF üretiyor. Kauppinen’in ekibi yeni yöntemle, grafen üzerinde rastgele şekilli, oldukça yoğun ve temiz bir şekilde nanotüp ağları oluşturmayı başardı. Profesör bu durumu, geçmiş on yıllardaki gelişmelerin bir başka uygulaması olarak açıklarken, çalışmayı iki materyalin çözücü olmadan bir araya getirilmesi olarak özetledi.

Bu çalışmada araştırmacılar, iki farklı maddenin farklı sıcaklıklara verdiği tepkileri manipüle etmeye yarayan bir teknik kullanarak nanotüpleri grafen elektrotlarına bağladı. Hibrit filmlerin iletkenliği, beklenenden neredeyse iki kat fazla çıktı.

Deneyler Viyana Üniversitesi’nde Jani Koakoski tarafından yönetilen ekipçe gerçekleştirildi. Araştırmacılardan Kimmo Mustonen, araştırmanın oldukça farklı bir yaklaşımı olduğunu belirtirken nanomateryallerde üretim adımlarını mümkün olduğunca azaltmak gerektiğini belirtti. O’na göre bu çalışma oldukça dikkat çekici ve bu yapının bu kadar yüksek iletkenlik sağlaması da beklenmedik bir şeydi.

Kaynak : webtekno.com

691 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!