Kendi Kendisini Tamir Edebilen Yeni Bir Malzeme

Kendi Kendisini Tamir Edebilen Yeni Bir Malzeme

Kendi Kendisini Tamir Edebilen Yeni Bir Malzeme Sınıfı İle İşte Bunları Yapabilisiniz.

Paris Yerleşik Endüstriyel Fizik ve Kimya Yüksek Eğitim Enstitüsü’nde  bulunan Kimya Profesörü Ludvig Leibler ve meslektaşları ; oda ısısında kauçuk benzeri özelliklerde ;kendi kendisini onarabilen  küçük-molekül tabanlı supramolekuler network malzemeleri bulmuşlardır.

Küçük moleküllü grupların esnekliği, kristalize yapıları gereği güç iken; kauçuğun elastikliği  geleneksel olarak makro moleküler yapıda kendini gösterir. Ve kendisini  iyileştiren malzemelerin  daha önce yapılmış olmasına rağmen, genellikle çatlakları ve kırılmaları onarmak için ısıya ihtiyaç duyarlar.

Yag asitleri ile bir,iki veyahut üç farklı amid gruplarının-hidrojen-bağın diğer aynı bir bağa bağlanması ile supramoleküler ağ örgüsünü oluşturular. Leibler’e göre küçük moleküler gruplar, ağ örgüsünde  bir araya gelirler ve tersinir çapraz bağlanmaya uğrayacakları için kauçuk gibi davranabilirler. Açıklamasında :”Kendi kendisini tamir özelliği mümkündür, yüzey bölgelerindeki açılmalarla ;uzun ömürlü olan  ve aşırı sayıdaki bağlanmamış atomların varlığına  minnettar olarak  hidrojen bağlarını acar.” der. Yüzeyler bir haftadan kısa bir süre içerisinde , oda sıcaklığı ya da buna denk  termal hidrojen ile bağlanmasıyla kendi kendisini tamir eder.

Kendi Kendisini Tamir Edebilen Yeni Bir Malzeme

Fotoğraf: Supramoleküler kendi kendisini tamir eden yapı taşlarının meydana getirdiği ağ örgüsü , amidoetil1imidazolidon(üstsol) , diamidoetil(üstsağ) ve diamidotetraetiltriüre gibi; 3 amid kombinasyonunu içeren yağ asidi bazlı, küçük moleküllerin bir araya gelmesi ile oluşur.

Leibler,” Kimya gözüyle bakışta yağ asitleri  türevlerinin  kullanımı, multifonksiyonel malzemeler  ve yeni fonksiyonel grupların ,coklu hidrojen bağlarlarının açılmasıyla biraraya gelmesi ;ürün geliştirilmesi açısından yeni yolları acmaktadır.”

Carnegie Mellon  Üniversitesi’nden  Polimer Kimyacısı ,Krzysztof Matyjaszewski araştırmacıların basit ve tekrar kullanımı olan,  yağ asitleri olarak  nebati yağ  kullanımına yorumda bulunmuştur. Daha önceki kendi kendisini tamir eden materyal sistemtemleri; genellikle kompleksiyometrik kimya  ve gelişimine dayanmıştır..

Fransız Kimyacı Arkema supramoleküler kimya teknolojisine dayalı ,ticari ürün geliştirmeyi planlamaktadır.

Kaynak : acs.org

546 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!