Kimyagerler Berkelyum Elementinin Sırrını Ortaya Çıkardı

Bilimdeki en son gelişmelere göre, Amerika ve Almanya’dan uluslararası  bir kimyagerler ekibi Berkelyum elementinin  temel kimyasını keşfetti.

Berkelyum simgesi  Bk ve atom sayısı 97 olan radyoaktif bir kimyasal elementtir.

Yeryüzünün henüz en az anlaşılmış, çoğu ağır kimyasal elementlerden oluşan Aktinit grup elementlerinin bir üyesidir.

Berkelyum gümüş-beyaz bir metaldir. Oksijen, buhar ve asitlerden etkilenir, fakat alkalilerden etkilenmez.

Element Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley’de sentezlendi ve isimlendirildi.1949’da Stanley G.Thompson , Glenn T.Seaborg , Kenneth Street , Jr.  and  Albert Ghiorso tarafından keşfedildi  ve ellinci Transuranyum elementi sentezlendi.

Bir dizi deneyde, Florida Devlet Üniversitesi Prof. Thomas Albrecht-Schmitt ve Mines Kolorado Okulu Prof. Jenifer Braley’in liderliğindeki ekip iki farklı Berkelyum bileşiği yaptı: Kristalize Bk (III) Tris (dipikolinat) ve Bk (III) Borat .

Bilim insanları ayrıca Kaliforniyum (Cf) ve Küriyum (Cm) gibi çevre elementlerle yapısal ve kimyasal benzerliklerini daha iyi anlayabilmek için bir dizi ölçümler de gerçekleştirdi.

Bu süreç doğrultusunda, Berkelyumun  yapı bakımından periyodik tablodaki komşusu Kaliforniyum ile çok benzer  fakat kimyasal açıdan bazı önemli farklılıklara sahip olduğu keşfedildi.

‘’Elektronik olarak insanların beklediğinden çok farklı ‘’diye belirtiyor Prof. Albrecht-Schmitt.

Ekibin yaptığı kristaller, pozitif bir nükleer  yük geliştirdi ve toplandıktan kısa bir süre sonra parçalanmaya başladı.

‘’Bunu tahmin etmemiştik. Sadece bu minik kristallerin patladığını gördük. ‘’  dedi Prof. Albrecht-Schmitt.

Berkelyum , bilim adamlarının bu yılın başlarında eklenen 117 Tennessine  gibi yeni elementleri sentezlemelerine yardımcı olmak için çoğunlukla kullanılmaktadır. Ancak, elementin  tek başına neler yapabileceğini  ve fonksiyonlarının neler olabileceğini anlamak için çok az şey yapıldı.

A.B.D Enerji Bakanlığı ekibe sadece 13 miligram Berkelyum verdi, yaklaşık olarak 1000 kat daha fazlası ana araştırma çalışmalarında kullanılmıştı.

Denemeleri  gerçekleştirmek için çabucak ilerlemek zorundaydılar. Çünkü Berkelyum  elementi  320 gün içinde miktarın yarısına iner, dolayısıyla deneyler için yeterince kararlı değildir.

‘’ Çok radyoaktif olduğu için, asla kullanıma elverişli olmadı. Örnekler nükleer bozunmaya uğramadan kimyasını yakalamak zorundaydık.’’ diye belirtiyor Prof. Albrecht-Schmitt.

Kaynak : sci-news.com

Haberi Çeviren : Dilek İnsel

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Mezun)

Bölüm : Kimya Mühendisliği 

Mail : dilekinsel1207@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

1.310 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!