Kırtasiye Alışverişinde Kimyasal Maddelere Dikkat

Kırtasiye Alışverişinde Kimyasal Maddelere Dikkat

Kimya Mühendisleri Odası okulların açılmasına günler kala çocuklar için alışverişe çıkan aileleri uyardı.

Kimya Mühendisleri Odası okulların açılmasına günler kala çocukar için alışverişe çıkan aileleri uyardı. Kantindeki gıdalarınyanı sıra kırtasiye malzemelerin de konserojen maddeler içerdiğine dikkat çeken oda, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Yeni eğitim döneminde okula yeni başlayan 3 milyona yakın öğrenciyle birlikte 20 milyonu bulan öğrenci 18 Eylül‘de ders başı yapmaya hazırlanıyor. Kimya Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, öğrencilerin kantinlerde tükettiği gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması gerektiğine dikkat çekti. Öğrencilerin kullanacağı kırtasiye malzemelerindeki kimyasal risklerin kontrol altında tutulması gerektiği belirtilen açıklamada, özellikle ilköğretim çağında çocukların okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin bilinçsizce yapılan alış verişler sonucunda çocukların sağlığını bozabilen tehlikelere dönüşebildiği ifade edildi. Hangi maddelerden üretildiği ve içeriği belli olmayan kimyasal madde katkılı, abartılı, albenili kalem, silgi, su matarası, beslenme çantası gibi kırtasiye malzemeleri, ayakkabılar ve okul giysilerinin çocukların sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğinin altı çizile açıklamada, yine kantinlerde satışa sunulan markasız, ucuz, inorganik boyar maddelerin kullanıldığı şekerlemeler ve ucuz olduğu için yurt dışından ithal edilen yiyecek ve gıdaların, gıdaların konulduğu beslenme çanta ve sulukların birçoğunun büyük risk oluşturduğu kaydedildi.

Bu tehlikeli kimyasalların bazılarının 2011 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ” ile sınırlandırıldığı aktarlan açıklamada, bu gelişmelere rağmen piyasanın denetimsiz olması ve sorunun sadece okulların açılması sırasında akıllara gelerek göstermelik denetimler yapılmasını eleştirdi.

Hangi Ürünlerde Ne Tür Riskler Var?

Kimya Mühendisleri Odası, çocukların sağlığını tehlikeye atabilecek ürünleri ve maddeleri şöyle sıraladı;

Pastel boya, suluboya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalar: Bu ürünlerde kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyarmaddeler ve plastik ürün, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabiliyor. Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar verebiliyor.

Makas, kalemtıraş, zımba: Öğrencilerin hemen her gün kullandığı bu ürünlerde, ağır metaller ve fitalatlar kullanılabilmektedir. Nikel, alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin artırılmasında ve sertliklerinin artırılmasında kullanılan bir madde olarak karşımıza çıkmakta… Uzun süre nikel içeren aksesuarlarla temas halinde olmak ciltte tahrişe ve alerjiye neden olmaktadır.

Çanta, beslenme çantası, kalem kutusu, matara ve kaplıklar: Bu ürünlerde de fitalatlar, azo boyarmaddeler, alerjen boyarmaddeler ve kanserojen boyarmaddeler bulunabilmektedir. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH) ve tekstilde buruşmazlık, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında kullanılan formaldehit, çantaların önemli risklerinden. Alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olan bu kimyasal; önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabilmektedir.

Kırtasiyede Nelere Dikkat Etmeli?

Kırtasiye malzemesi ve gereçleri satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle açıklıyor; “Tercih edilecek ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilmiş ‘EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9‘ normlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmeli, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır. Solvent bazlı kalemler kesinlikle satın alınmamalı, satın almada su bazlı, alkol bazlı kalemler tercih edilmelidir. Keza yapıştırıcı alımında da içerinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalıdır.”

Kaynak : evrensel.net

780 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!