Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları Küçük Çalışmada Kara Tümörü Yeniyor

Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları Küçük Çalışmada Kara Tümörü Yeniyor

Küçük pilot çalışma; kişiselleştirilmiş kanser aşılarının genellikle bağışıklık temelli terapilerde kullanılan ya da geliştirilenlerden daha etkili ve daha güvenli olabileceği umutlarını arttırıyor. Bilim adamları denek olan hastalarda bulunan 6 kara tümörün hiçbirisinin tekrar etmediğini rapor etti.

Çalışmaya dahil olmayan araştırmacılar sonuçları uyarılarla övdü. Sonuçların “ çok umut verici” olduğunu söyleyen MD Anderson Kanser Merkezi uzmanı Greg Lizee “ Bilim adamları güzel bir iş yaptı” dedi.

Kanserde ilk bağışıklık tedavisi saldıran tümör hücrelerini bloke eden Yervoy ve Keytruda gibi ilaçlardı. Fakat ulaşmaya çalışılan tümör sadece bir bağışıklık hücresi ise etkili bir stratejidir eğer değilse yardım etmeyecek bir şeyler için patika temizlemek gibi bir şeydir. İlaçların kanserin bir kısmını tedavi etmesinin sebepleri; birden fazla tümör, bağıkşıklık hücrelerinde sorun olmasıdır.

İkinci kanser bağışıklık tedavisinin canlı hücrelerden oluşması bekleniyor.Yansımalı antijen reseptör T hücreleri, genetik olarak tümör hücre eşleşen bir molekül üzerine alıp onu öldürmeyi sağlayan bir molekül sarkıtmak için tasarlanmıştır.  Fakat bu CAR-T hücreleri, klinik araştırmalarda hastaları öldürdükleri şekilde bağışıklık kazandıran bir fırtınayı teşvik edebilir. Bunları birden fazla eşleşen molekül veya antijene tutturmak için ne kadar mühendislik yapmak gerekli olsa da, geliştirmedeki çoğu CAR-T  yalnızca bir taneyi hedeflemektedir.  Sonuç olarak, tümör hücreleri bu antijeni atarlarsa, CAR-T hücrelerinden kaçabilirler.

Bağışıklık-onkoloji ilaçlarının eksiklikleri ve CAR-T’ler bazı bilim adamlarını daha iyi bir yol aramaya ikna etmiştir. Bu, onları tümör hücreleri alarak ve DNA’larını sıralamaya yarayan neoantigen aşılarını incelemelerine yöneltti. Bilim adamları daha sonra, sağlıklı hücrelerin DNA’sında bulunmayan mutasyonların tümör DNA’sını araştırmaya başladı. Aşıya aha uzun antijen parçası yükleyen ve  mutasyonlardaki bağışıklık hücrelerinin tutacağı muhtemel antijenleri belirleyen algoritmalar kullanırlar.

Pilot çalışmada  baş bilimadamı Boston Dana-Faber Kanser Enstitüsü çalışanı Dr. Catherine Wu aşının içine 13-20 arasında farklı peptitlerin milyonlarca kopyasını sıkıştırdı. Numaralar hastanın tümöründe T hücrelerini çekebilecek antijenlerin sayısına bağlıdır.

İdeal bağışıklık sisteminde bu antijenler dışarıdan yardım alarak hareket eder, gerçekte yapamaz. Fakat sinirli eşek arıları gibi tümör hücreleride T hücreleri üretimini arttırdı.

Vücudun antijen benzeri peptidlerle dolması, bağışıklık sistemini öfkeli hornet gibi tümör hücrelerini toplayan T hücreleri üretmek üzere itti.

Ve iki yıl sonra, hastanın kanında halen anti-melanom T hücreleri vardı, bu da aşıların yararlarının son olduğunu gösteriyor. Wu, “T hücrelerinin özgüllüğü muhafaza edildi,” dedi.

Altı hasta zafer ilan etmek için yeterli değildir;Lizee, bazen melanom tek başına tekrarlamasını engellediğini belirtti.Buna ek olarak, başlangıçta çalışmaya katılan iki hasta, çok az mutasyona sahip tümörlere sahipti, bu nedenle, onlar için bir aşı hazırlamak mümkün değildi. Bu, her kanserli hastanın bir neoantigen aşısından yararlanma şansına sahip olmadığını göstermektedir.

Diğer hastaların sonuçları, daha geniş bir klinik araştırmayı haklı çıkaracak kadar cesaretlendirici nitelikte, Hollanda’daki Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi ve kanser immünoterapi uzmanı Dr. Cornelius Melief çalışma ile birlikte bir bildiride yazdı. O, “yeterli neoantigen hedefleri sağlayacak kadar mutasyona sahip her tür kanser” üzerine yazılması gerektiğini yazdı.

Wu ve bazı ortak yazarlarının 2015’te kurduğu Cambridge, Mass.’da bulunan Neon tedavi bilimi, melanoma çalışmasında kullanılan neoantigen aşı NEO-PV-01’in mesane ve doku için daha büyük bir klinik çalışması yürütüyor. Melanoma’ya ek olarak akciğer kanseri. Bir sözcüsü, Third Rock girişimci gibi oyuncular da dahil olmak üzere özel yatırımcılardan 125 milyon dolar ile şirketin “bu işi tamamlamak için iyi finanse edildiğini” söyledi.

Wu’nun yazarlarının birçoğu aynı zamanda Neon çalışanları veya danışmanlarıdır ve neoantigen aşılarının farklı öğeleri hakkında patentler vermiştir. Dana-Farber, Neon’dan bağımsız olarak, diğerleri yanında glioblastoma (bir beyin kanseri) ve yumurtalık kanseri hakkında neoantigen aşılarının klinik denemelerini yürütüyor, dedi Wu.

Tek bir hasta için, tümör DNA’sının dizilimi ve analizi de dahil olmak üzere bir neoantigen aşısının yapılması, yaklaşık 60.000 ABD Dolarına mal olmasının beklendiğinden, aşı altı ila altı arasındaki rakamlarda muhtemelen fiyatlandırılacaktır.  Wu, DNA dizilemesi ve antijen üretiminin maliyetleri düştükçe toplam maliyet de o kadar iyimser olduğunu söyledi.  Bazı hastaların Keytruda gibi ilaçları da gerektiriyorsa, bir yıl boyunca 150.000 dolar daha eklenebilir.

Kaynak : scientifiamerican.com

834 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!