Kullanıcıların Dokunma Hissi ile Müzik Dinlemelerini Sağlayan Prototip Cihaz

Kullanıcıların Dokunma Hissi ile Müzik Dinlemelerini Sağlayan Prototip Cihaz

Malaga Üniversitesi Elektronik Bölümü araştırmacıları ve Elektronik Aletler ve Sistemler için Ar-Ge grubu üyeleri tarafından geliştirilen öncü bir prototip sayesinde işitme kaybı olan kişiler, dokunma duyusu yoluyla müzik dinleyebilecekler.

Bu sistem, “dokunsal yanılsamalar” kullanarak monofonik müziği titreşime dayalı somut uyaranlara dönüştüren işitsel-dokunsal bir algoritmadan oluşmaktadır ve “Gönderilen gerçek uyarana farklı bir yanıt almak için sinir sistemini ‘hacklemek’ gibi” şeklinde açıklanmıştır.

Müziğin ruh halini etkileme gücünün yanı sıra zihinsel bozukluklar ve ağrı tedavisi için bir terapi olarak olanaklarını vurgulayan, makalenin baş yazarı Paul Remache, “Uzun vadede başarmak istediğimiz şey, işitme engelli insanların müzik ‘dinleyebilmeleri’” demiştir.

Bu, bir konsere getirilebilecek taşınabilir bir uçbirim ile sonuçlanacaktır, çünkü araştırmacılara göre bu prototip, cep telefonları gibi teknolojik cihazlara kolayca aktarılabilir.

Müzik Haritalandırma

UMA Andrés Trujillo ve Fernando Vidal’daki profesörlerle birlikte bu genç araştırmacı tarafından geliştirilen algoritma, MIDI dosyalarından (Müzik Enstrümanı Dijital Arayüzü) çıkarılan müzikal özellikleri ve yapıları “vibrotaktil uyaranlara” dönüştürme yeteneğine sahiptir.

“Müzik haritalandırmaya benzer bir şey” şeklinde açıklayan Remache, bunun mümkün olduğunu çünkü bu tür dosyaların çalınıp ses üretmenin yanı sıra, aynı zamanda “sembolik temsiller” de sağlayabildiğini eklemiştir.

Titreşimleri Kontrol Etme

Mevcut modeller, müziğe verilen duygusal tepki ile onun titreşim uyaranlı versiyonu arasındaki uyumu garanti etmez. Bunu göz önünde bulundurarak, UMA’nın bu mühendisleri, müzikal özelliklerin spektrumunu geliştirmek ve genişletmek, titreşime hareket, yön ve yer değişiklikleri şeklinde dinamikler eklemek için “dokunsal yanılsamalar” için bir düzenleme önermektedir.

“Cildin algılanabilir frekans aralığı, işitsel sisteme göre daha düşük olduğu için bu zorlu bir süreçtir ve bu da bazı müzikal özelliklerin kaybolmasına neden olabilir” diye açıklamıştır.

Farklı Duygusal Tepki

Elliden fazla gönüllünün yer aldığı tamamlanan ilk deneyler, “dokunsal yanılsamalar” düzenlemesinin olumsuz duygulardan çok olumlu duygular uyandırdığı öne sürülmüştür. Ayrıca, orijinal müzikten farklı bir duygusal tepki uyandırarak, sesten daha hoş ve uyarıcı olarak algılanırlar.

Sağlık Hizmetlerinde Akıllı Enstrümantasyon Ve Uygulama

Bu ilk prototip, aynı adla dergide yayınlandıktan sonra, bu alanlarda uzmanlaşmış en büyük uluslararası etkinlik olan 11. Uluslararası Haptik ve Ses Etkileşim Tasarımı Çalıştayı’nda (Birleşik Krallık) sunuldu. Şu anda, UMA araştırmacıları ikinci bir model üzerinde çalışmakta ve deneylere devam etmektedir.

Araştırma, Paul Remache’nin doktora tezinin ürünüdür ve Ulusal Plan projesi olan “Sağlıkta akıllı enstrümantasyonlar ve uygulama”nın bir parçasıdır.

Kaynak: techxplore.com

555 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!