Mantarların Yardımı İle Biokütle Yakarak Yeşil’e Destek Olunabilir

mantarlarin yardimi ile biokutle yakarak yesil e destek olunabilir

Soğuk havalarda ve uzun kamplarda insanlar odun sobası etrafında ısınıyorlardı. Ancak son zamanlarda ısınmak için odun veya fosil yakıtlara alternatif olarak diğer biokütlelerin yakılmasının popülaritesi artmış durumda. Şimdi ise bilim adamları biokütle ile ısı üretmek için ‘yeşil’ e doğru, doanın lehine bir adım attılar. Yandıklarında kirleticileri serbest bırakan yakıtlar yerine, ısıyı serbest bırakan mantarı yakmayı istediler.

Bitki materyali ve hayvansal atıkların en büyük avantajı hiçbir zararının olmamasıdır. Bu atıklar kağıt ve tarım sektörlerinde sürekli olarak üretilmekte. Ancak yanma olayında ince parçacıklar ve uçucu organik bileşikler yayılır ve buna bağlı olarak insan ve çevre sağlığı doğrudan etkilenir. Bunun için bilim adamları en az emisyon ile biokütlelerin nasıl yakılacağı üzerinde duruyorlar.

Çözüm olarak geliştirdikleri bir yaklaşım, malzeme oranını düşürerek mikroorganizma eklemek üzerine. Bu yaklaşımla ince parçacıklar ve uçucu organik bileşikler muhafaza edilirken sadece ısı serbest bırakılacak. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bunun için en uygun ortamın oda sıcaklıkları olduğu kaydedildi. Ancak sürekli kullanım için pek uygun olmadığı görüldü çünkü, bu reaksiyonların ısı üretilen yüksek sıcaklıklarda gerçekleşmesi gerekir.  Leire Caizan Juanarena ve arkadaşları bu sürecin dışında koaksiyel olarak neler olabileceğini görmek istedi.

Araştırmacılar sıcak iklimlerde iyi sonuç verecek iki mantar türüne yoğunlaştılar. Lignin küçültücü olarak Phanerochaete chrysosporium ve selüloz küçültücü olarak Chaetomium thermophilum ekildi.  C.thermophilum ve ahşap küçültücüler birlikte kullanıldığı zaman, ısıdan, kilogram başına  0.63 Watt elektrik ürettiler. Araştımacılar Hollanda’da ortalama bir evi ısıtmak için, en uygun nem sıcaklık ve ortamın yanı sıra diğer parametrelerinde araştırılması gerektiğini düşünüyorlar.

Kaynak : acs.org

Haberi Çeviren : Zehra Oruç

Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : z.oruc3363@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

1.503 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!