Masitinib İlacının Covid-19 Tedavisinde Etkili Olduğu Bulundu

Masitinib İlacının Covid 19 Tedavisinde Etkili Olduğu Bulundu

Chicago Üniversitesi’nden bilim insanları, masitinib ilacının COVID-19 tedavisinde etkili olabileceğini buldular.

İnsan koşulları için birkaç klinik denemeden geçen ancak insanları tedavi etmek için henüz onay almayan ilaç, COVID-19’a neden olan sars-CoV-2 virüsünün insan hücre kültürlerinde ve bir fare modelinde replikasyonunu engelleyerek çok daha düşük viral yüklere yol açtı.

ABD Enerji Bakanlığı’nın (DOE) Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanlarının da aralarında bulunduğu araştırma ekibi, ilacın birçok koronavirüs türüne ve pikornavirüse karşı etkili olabileceğini de tespit etti. Replikasyona engel olma şekli nedeniyle, COVID-19 varyantları karşısında da etkili kaldığı gösterilmiştir.

Araştırmaya liderlik eden Chicago Üniversitesi Pritzker Moleküler Mühendislik Okulu’ndan Savas Tay, masitinib gibi SARS-CoV-2’nin ana proteazı inhibitörlerinin, özellikle hastalığın erken aşamalarındaki covid hastalarını tedavi etmek için potansiyel bir yöntem olabileceğini belirtti. COVID-19’un muhtemelen uzun yıllar bizimle olacağını, yeni koronavirüslerin ortaya çıkmaya devam edeceğini, antiviral özelliklere sahip mevcut ilaçların bulunmasının bu hastalıkların tedavisinde önemli bir rol alabileceğini ekledi.

Araştırma ekibi, SARS-CoV-2 virüsünün ilaçla olan yapılarını belirlemek için ARGONNE’deki ABD Enerji Bakanlığı Bilim Kullanıcı Tesisi Ofisi olan Advanced Photon Source’un (APS) ultra parlak röntgenlerini kullandı. Sonuçlar Science dergisinde yayımlandı.

COVID-19 Tedavilerini Bulma Yarışı

Mart 2020’de karantina başladığında, Chicago Üniversitesi’nde viroloji konusunda uzmanlaşmış doktora sonrası araştırmacı olan Tay ve Nir Drayman, nasıl yardımcı olabileceklerini düşünmeye başladılar. Hastalığa daha iyi bir tedavi yöntemi aramak için, soğuk algınlığına neden olan ve düzenli biyogüvenlik koşullarında çalışılabilen bir koronavirüs olan OC43’e karşı klinik olarak güvenli 1.900 ilaçtan oluşan bir kütüphaneyi tarayarak başladılar. İlaçların enfeksiyon üzerindeki etkisini belirlemek için hücre kültürlerini kullandılar.

Daha sonra ilk 30 ilaç adayını, Howard Taylor Ricketts Laboratuvarı’ndaki SARS-CoV-2 virüsüne karşı hücre kültürlerinde test eden Chicago Üniversitesi mikrobiyoloji profesörü Glenn Randall’a verdiler. Laboratuvarda yapılan ölçümlerde SARS-CoV-2’ye engel olan yaklaşık 20 ilaç tespit edildi.

Ayrıca ilaç adaylarını, bir hücrenin içinde çoğalmalarını sağlayan koronavirüslerin içindeki enzim olan 3CL proteazına karşı test etmeleri için diğer meslektaşlarına gönderdiler. İlaç adaylarından masitinib’in hücre içindeki 3CL viral enzimi tamamen inhibe ettiğini buldular, bu da ANDRZEJ Joachimiak ve APS’deki Yapısal Biyoloji Merkezi’ndeki (SBC) meslektaşları tarafından X-ışını kristalografisi ile doğrulandı. İlaç özellikle 3CL proteaz aktif bölgesine bağlanır ve daha fazla viral replikasyona izin vermemektedir.

Drayman, “Bu bize bu ilacın nasıl çalıştığına dair güçlü bir gösterge verdi ve insanlarda çalışma şansı olduğundan emin olduk.” dedi.

Masitinib şu anda sadece köpeklerde mast hücre tümörlerini tedavi etmek için onaylanmış olsa da, melanom, Alzheimer hastalığı, multipl skleroz ve astım dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için insan klinik denemelerinden geçmiştir. İnsanlarda güvenli olduğu gösterilmiştir, ancak gastrointestinal bozukluklar ve ödem de dahil olmak üzere yan etkilere neden olur ve potansiyel olarak bir hastanın kalp hastalığı riskini artırabilir.

Varyantlara, Diğer Virüslere Karşı Etkili İlaç

Daha sonra, araştırmacılar ilacı bir fare modelinde test etmek için Louisville Üniversitesi’ndeki meslektaşlarıyla çalıştılar. SARS-CoV-2 viral yükünü yüzde 99’dan fazla azalttığını ve farelerde enflamatuar sitokin seviyelerini azalttığını buldular.

Buna paralel olarak, araştırmacılar ilacı hücre kültürlerinde diğer virüslere karşı test etmeye başladılar ve soğuk algınlığına neden olan Hepatit A, çocuk felci ve rinovirüsleri içeren pikornavirüslere karşı da etkili olduğunu buldular.

Ayrıca hücre kültürlerinde Alfa, Beta ve Gama olmak üzere üç SARS-CoV-2 varyantında test ettiler ve virüsün yüzeyine değil, proteaza bağlandığı için onlara karşı eşit derecede iyi çalıştığını buldular.

Şimdi, ekip ilacı daha da etkili bir antiviral hale getirmek için masitinib (AB Science) geliştiren ilaç şirketiyle birlikte çalışıyor. Bu arada, masitinib’in kendisi gelecekte covid-19 tedavisi olarak test etmek için insan klinik deneylerine götürülebilir.

Drayman, özellikle biri ilk enfekte olduğunda ve ilacın antiviral özellikleri büyük bir etkiye sahip olacaksa masitinibin şu anda etkili bir antiviral olma potansiyeline sahip olduğunu, mevcut koronavirüsün ilk ve son  koronavirüs salgını olmayacağını, aşılara ek olarak hastalığa yakalananlara yardımcı olmak için yeni tedavilerin de mevcut olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: worldpharmanews.com

668 Kez Okundu

Ceyda Nur Kaya

Merhaba, ben Ceyda Kaya. 09.09.2000 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kimya bölümü öğrencisiyim. Araştırma yapmayı, gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum, bu nedenle İnovatif Kimya Dergisi’ nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!