McDonald’s Atık Pişirme Yağından 3D Baskı Reçinesine

MCDonald's Atık Pişirme Yağından 3D Baskı Reçinesine

Fotoğraf -1: Araştırmacıların yemeklik yağdan elde ettikleri reçineden basılan plastik kelebek 100 mikrometreye kadar özellik gösteriyor ve yapısal ve termal olarak da dayanıklı. (Don Campbell / UTSC )

Toronto Üniversitesi Scarborough’dan (UTSC) bir ekip McDonalds’ın fazla yemeklik yağından Stereolitografi (SLA) için reçine formüle etti.

Atıkları azaltmak ve yüksek değerli ticari 3D baskı reçinesi eldesi için sürdürülebilir malzemeler oluşturmak amacıyla yağ, 100 mikrometreye kadar özelliklere sahip yüksek çözünebilir nesneler oluşturmak için tek adımlı bir kimyasal yöntem kullanılarak işlendi. Bu bileşenler, ticari reçine ile karşılaştırıldığında termomekanik dayanıklılık, morfolojik homojenlik ve biyolojik bozunabilirlik göstermiştir.

UTSC’nin fiziksel ve çevre bilimleri bölümünde profesör olan ve ACS Sürdürülebilir Kimya ve Mühendislik’te yayınlanan araştırmanın başyazarı Andre Simpson, “Plastiklerin bir sorun olmasının nedenleri doğanın insan yapımı kimyasalları idare edecek şekilde evrimleşmemiş olmasıdır” diyor. “Esasen doğal olanı kullandığımız için – bu çalışmada yemeklik yağdan elde edilen yağlar – doğa bununla çok daha iyi başa çıkabilir.”

Yemeklik yağdan elde edilen reçineler SLA işlemlerinde kullanılan malzemelere çevre dostu ve uygun maliyetli bir alternatif olarak keşfedilmiştir. UTSC araştırmacılarına göre, atık kızartma yağı, kanalizasyon hatlarını tıkayan kanalizasyon sistemine doğrudan boşaltılıyor. Çalışma “Küresel pazar payının % 10’undan fazlasına sahip, dünyanın en büyük fast-food zinciri olan McDonald’s’ın günde 600 tondan fazla WCO ürettiği tahmin ediliyor” diyor.

Böylece Scarborough merkezli Mcdonald’s restoranlarından gelen yağlar alındı ve katmanlı üretim kullanılarak kullanıma sunuldu. 420 ml reçine yapmak için kullanılan bir litre yağ akrilasyonunu gerçekleştirmek için basit tek adımlı Michael-Addition tipi reaksiyon gerçekleşrildi. Bu daha sonra yapısal ve termal dayanım gösteren bir plastik kelebek üretmek için kullanıldı.

MCDonald's Atık Pişirme Yağından 3D Baskı Reçinesine

Fotoğraf-2: Rajshree Biswas, T Scarborough Üniversitesi Profesör Andre Simpson’ın laboratuvarından bir doktora öğrencisi, McDonald’s’ın atık pişirme yağından elde edilen reçine kullanılarak yapılan 3D baskı kelebeği ile. (Don Campbell / UTSC aracılığıyla)

3D Baskı için Doğal Kaynaklar

Yağ bazlı reçineyi yapmak için kullanılan kimyasalların çoğunun da geri dönüştürülebilir olduğu bulundu. Araştırmacılar bunun ton başına 300 $ ‘a kadar düşük bir fiyata yapılabileceğine inanıyorlar. Bu yöntem litresi 525 $’ dan fazla olan geleneksel fosil yakıt bazlı reçinelerden ise daha ucuz. Profesör Simpson şöyle açıklıyor, “Bu malzemeyi toprağa gömerseniz mikroorganizmalar bunu ayrıştırmaya başlayacak. Çünkü temel olarak sadece yağdır. Mikroorganizmaların yemek isteyeceği ve ayrıştırmada başarılı olacakları bir şeydir.”

“McDonald’s Atık Yemeklik Yağının Biyolojik Olarak Parçalanabilir Yüksek Çözünürlüklü 3D Baskı Reçinesine Doğrudan Dönüştürülmesi” Bing Wu, Atiqurrehman Sufi, Rajshree Ghosh Biswas, Arika Hisatsune, Vincent Moxley-Paquette, Paris Ning, Ronald Soong, Andrew P. Dicks, ve André J. Simpson tarafından ortak yazılmıştır.

Kaynak : 3dprintingindustry.com

570 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!