Mercanlar Okyanuslardaki Plastikleri Temizliyor
Mercan resifleri küçük plastik parçacıkları kalsiyum karbonat iskeletlerinde kalıcı olarak tutabilmektedir. Giessen Üniversitesi’nde yapılan çalışma, mikroplastikleri uzun vadede ortadan kaldıran organizmaların ilk kanıtını sağlıyor.
Okyanuslardaki mikroplastiklerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Araba lastiklerinden, çocuk bezlerine, çürüyen plastik torbalardan ve diğer günlük ürünlerden çıkan bu atıkların uzun vadede nerede biriktiği kesin olarak anlaşılmış değildir. Şimdiye kadar plastiklerin Arktik buzulları, kıyı bölgelerindeki tortullar ve derin denizlerde biriktiği tespit edilmiştir. Araştırmacılar canlı organizmaların mikroplastikleri kalıcı olarak depolayabildiğini buldular. Araştırmalara göre mercanlar, mikroplastik parçacıklarını kalsiyum karbonat iskeletlerine dahil ederler. Bu şekilde resifler denizlerin temizlenmesine katkıda bulunurlar. Yapılan bu çalışma “Global Change Biology” dergisinde yayınlanmıştır.
Çalışmanın yazarı Dr. Jessica Reichert, “Mercanlar, okyanusta mikroplastikler için yaşayan bir lavabo olarak keşfedilen ilk organizmalardır.” Ekip, organizmaların dünya çapında yılda 20.000 tona kadar mikroplastik tutabileceğini tahmin ediyor. Bu miktar resif sularında bulunan mikroplastiklerin yaklaşık yüzde biri kadardır. Reichert, “Mercan resifleri okyanusların ekolojik dengesinin korunmasına yardımcı oluyor ve mikroplastikler için uzun vadeli depolar olarak hizmet ediyor.”
Çalışma için, Reichert ve ekibi, tüm mercan resiflerinin yaklaşık yüzde 90’ının bulunduğu Hint-Pasifik’e özgü dört mercan türünü incelediler. Giessen akvaryumlarında, 18 ay boyunca mikroplastik kirliliğini simüle ettiler. Ekip, mikroskop altında canlıların yaklaşık 100 mikrometre boyutundaki bu küçük parçacıkları nasıl absorbe ettiğini gözlemledi. 54 mercandan alınan doku ve iskeletlerin analizleri kesin veriler sağladı. Mercanların iskeletlerinde ve dokularında santimetre küp başına 84 mikroplastiği depolayabildiğini buldular.
Peki küçük plastik parçacıklar iskelete nasıl giriyor? Mercanlar, özel hücreler kullanıp suyu süzerek planktonla beslenirler. Bu sırada, diğer küçük parçacıkları da yutabilirler. Dr. Reichert, “Mercanlar normalde yenmeyen parçacıkları tanır.” diyor. “Ancak, mikroplastikleri tanımada bir sorunları var gibi görünüyor. Birçok parçacığı kazara yutarlar ve bazıları iskeletlerine kadar girer.”
Mikroplastiklerin mercanlar tarafından yutulmasının deniz ekosistemi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülse de bu durum resif sistemleri için tehlikeli olabilir. 2019’da Giessen ekibi Avustralyalı araştırmacılarla birlikte, bazı mercan türlerinin mikroplastiklere maruz kaldıklarında daha az büyüdüğünü ve hatta zarar gördüğünü buldu. Bu çalışmayla birlikte bulmacaya yeni bir parça daha eklenmiş görülüyor.
Dr. Reichert, “Mercan organizmaları için mikroplastik birikiminin sonuçlarının ne olabileceğini bilmiyoruz.” diyor ve ekliyor, “Resifin dengesini ve bütünlüğünü etkileyebilir ve zaten iklim değişikliği nedeniyle tehlikede olan dünya çapındaki tüm mercan resifleri için başka bir tehdit oluşturabilir.”
Kaynak: chemeurope.com