Mikroplastiklerin Atık Su Prosesinden Ayrılması

mikroplastiklerin atik su prosesinden ayrilmasi

Mikroplastiklerin kaderini değiştiricek araştırma atık su  arıtma tesisinde gerçekleştirildi. Normal şartlarda atıksu arıtımında çok çok küçük parçaçıklar örneğin mikroplastik yapılar tutulamadığından tam bir arıtma gerçekleştirilemiyordu. Amerikalı bilim adamları atık su arıtımında tutulamayan bu çok küçük parçacıkların akışını durdurmayı başardı.

Mikroplastikler evlerde kullandığımız plastik ürünler doğaya direkt olarak salınıyor. Özellikle plastiklerin su içindeki çürümesiyle ortaya çıkan bu küçük yapılar kirleticeler olarak suyun yapısında yer alıyor. Çapları da 5 mm den küçük olduğundan tutulabilmesi çok zor oluyor. Henüz ekosistem üzerindeki etkileri bilinmesi, organizmazların sindirim sistemine kolaylıkla girebiliyor diğer yandan yapısındaki kimsayalların salınımı hakkında henüz bir bilgi yok.

Michigan Üniversitesinden Mellissa Duhaime  yaptığı çalışmada üç farklı atıksu arutma proseslerinin kıyaslamasını yaptı. Proseslerin çıkıştındaki akışta tekstil ürünlerinin atıklarını beklerken kozmetik atıklarının çok daha fazla mikroplastiğe dönüştüğünü fark etti. Ve bu kimyasalların uzaklaştırılması tekstil atıklarına göre çok daha kolaydı.

Araştırmacıların geliştirdiği biyoreaktör sistemde önce atıkları bakteriler tarafından bir çamur haline getiriyorlar ardından seramik membranlardan geçiriyorlar böylece atıkların %99’u uzaklaştırılmış oluyor kalan %1 ise   bu mikro yapıların sıvıyla beraber akışının engellenerek tutulmasıyla arıtılmış oluyor.Araştırmacılar Amerikadaki endüstri kuruluşlarını bu yeni yöntemle düzenlemeye ve arıtım tesislerini bu şeklilde tasarlamaya çağırıyor.

Kaynak : chemistryworld.com

Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : p.ozcakmak@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

1.534 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!