Mısırın Besin Değerini Genetik Olarak Artırmak, Milyonlarca Kişiye Yarar Sağlayabilir

Mısırın Besin Değerini Genetik Olarak Artırmak Milyonlarca Kişiye Yarar Sağlayabilir

Bilim insanları, mısırdaki önemli besin maddelerini artırarak hayvan yemi ve gıda üretim maliyetlerini azaltmanın yollarını keşfettiler.Rutgers’ın bilim adamları, yeni bir araştırmaya göre, metionin adı verilen önemli bir besin maddesi üretmesine neden olan bir bakteri genini ekleyerek, dünyanın en büyük emtia ürünü olan mısırın besin değerini artırmanın verimli bir yolunu buldu.

Rutgers Üniversitesi-New Brunswick keşfi, gelişmekte olan ülkelerde, örneğin mısıra bağımlı olan Güney Amerika ve Afrika’da milyonlarca insanın yararına olabilir. Aynı zamanda dünya çapındaki hayvan yemi maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir.

Çevre ve Biyolojik Bilimler Yüksekokulu Bitki Biyolojisi Bölümü’nden ortak yazar ve profesör olan Thomas Leustek, “Dünyada yetiştirilen en büyük emtia ürünü olan mısırın besin değerini geliştirdik” dedi. “Çoğu mısır hayvan yemi için kullanılmaktadır, ancak önemli bir amino asit olan metionin içermemektedir ve onu eklemenin etkili bir yolunu bulmuştur.”

Wassman Mikrobiyoloji Enstitüsü’nde doktora öğrencisi olan Jose Planta’nın başkanlığını yaptığı araştırma, bugün National Academy of Sciences Bildiriler Kitabı’nda internet üzerinden yayınlandı.

Etin içinde bulunan metionin, Ulusal Biyoteknoloji Enstitüsü Bilgi Merkezi’ne göre insanların yiyeceklerden aldığı dokuz temel amino asitten biridir. Büyüme ve doku onarımı için gereklidir, cildin ve saçın tonunu ve esnekliğini geliştirir ve tırnakları güçlendirir. Metionin içindeki kükürt, hücreleri kirleticilerden korur, hücre yaşlanmayı yavaşlatır ve selenyum ve çinko emici için esas teşkil eder.

Her yıl, doğada bulunan maddeden yoksun olan, birkaç milyar dolar değerinde sentetik metionin tarla mısır tohumuna eklenir, Waksman Mikrobiyoloji Enstitüsünü yöneten bir profesör olan çalışma üst düzey yazarı Joachim Messing’in sözlerine devam etti. Diğer ortak yazar ise , Rutgers Bitki Biyolojisi Bölümü’nden ve Çin’de Sichuan Tarım Bilimleri Akademisinden Xiaoli Xiang’ dir.

“Bu maliyetli, enerji tüketen bir süreçtir” diyen Messing, bu çalışma için Leustek’in laboratuvarıyla işbirliği yaptı. Metionin, insanlara, özellikle de çocuklara, hayati bir beslenme, bir vitamin gibi, önemlidir “diye belirtti.Yapılan çalışmaya göre ,tavuk yemi genellikle mısır soya karışımı olarak hazırlanır ve metionin eksik olan, tek temel kükürt içeren amino asittir.

Rutgers bilim insanları, mısır bitkisinin genomuna bir E. coli bakteri geni ekledi ve birkaç nesil mısır yetiştirdi. Leustek, E. coli enzimi – 3α-fosfooadinozin-5a-fosfosfat redüktazı (EcPAPR) – toksik yan ürünlerin birikimini önlemek için yalnızca bitki yapraklarında bitki yapraklarında metionin üretimini teşvik ettiğini belirtti. Çalışma sonucunda, mısır tanelerinde metionin yüzde 57 oranında artış gösterdi.

Ardından bilim adamları, Rutgers’da tavuk yemi denemesi yaptılar ve genetik olarak tasarlanmış mısırın onlar için besleyici olduğunu gösterdi dedi Meesing.

Bizim için sürpriz sonuç ise mısır bitkisinin büyümesinin etkilenmemesi oldu “dedi.

Leustek, ABD dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerde et proteinlerinin genellikle çok miktarda metionin içerdiğini belirtti. Ancak gelişmekte olan ülkelerde geçimlik çiftçiler ailelerinin tüketimi için mısır yetiştiriyorlar.

“Araştırmamız, metionin takviyeleri veya daha yüksek metionin içeren pahalı gıdalar satın almaları gerekmediğini gösteriyor” dedi.

Kaynak : sciencedaily.com

607 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!