Morötesi Işık Yayan LED Lambalar, Koronavirüsü Öldürüyor

Morötesi Işık Yayan LED Lambalar Koronavirüsü Öldürüyor

Tel Aviv Üniversitesi(TAU) araştırmacıları, morötesi(UV) ışık yayan diyotların(UV-LED) koronavirüsü hızlı,etkili ve ucuz bir şekilde öldürebildiğini kanıtladılar.Araştırmacılar yakında UV-LED teknolojisinin özel ve ticari kullanımlar için kullanıma uygun olacağına inanıyorlar.

Bu çalışma,koronavirüs ailesinden bir virüs üzerinde farklı dalga boyları veya farklı frekanslardaki UV-LED aydınlatmasının dezenfekte etme etkisiyle ilgili ilk çalışmadır. Çalışma, TAU’nun Iby ve Aladar Fleischman Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Programı Başkanı Profesör Hadas Mamane tarafından yönetildi. Makale, “Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology’nin” Kasım 2020 sayısında yayınlandı.

Profesör Mamane: “Şu anda tüm dünya koronavirüsü dezenfekte etmek için etkili sonuçlar arıyor.Sorun şu ki bir otobüsü,treni,spor salonunu veya uçağı kimyasal püskürtmeyle dezenfekte etmek için fiziksel insan gücüne ihtiyacınız var ve püskürtmenin etkili olabilmesi için kimyasalın yüzeye etki etmesi için zaman vermeniz gerekiyor. Ancak LED ampullere dayalı dezenfeksiyon sistemleri, havalandırma sistemi veya klimalara  kurulabilir ve böylece emilen hava dezenfekte edilip odaya verilebilir.” dedi.

Profesör Mamane: Ultraviyole ışık yayan LED ampulleri kullanarak koronavirüsü öldürmenin kolay yolunu keşfettiklerini ve bunu normal ampuller gibi az enerji tüketen ve cıva içermeyen daha ucuz ve daha kolay bulunabilen LED ampuller kullanarak yaptıklarını açıkladı. Bu gibi LED ampullerin yaşamlarımızın her alanında güvenle ve hızla kullanılabileceği düşünüldüğünde, araştırmalarının ticari ve toplumsal sonuçlar barındırdığını da ekledi.

Araştırmacılar,koronavirüsü öldürmek için en uygun dalga boyunu test ettiler ve 285 nanometrelik bir dalga boyunun 265 nanometrelik bir dalga boyu kadar etkili olduğunu ve 30 saniyede virüsün %99.9 ‘undan fazlasını yok ettiğini buldular.Bu sonuç önemlidir çünkü 285 nanometrelik LED ampullerin maliyeti 265 nanometrelik ampullere göre oldukça düşüktür ve daha kolay temin edilebilir.

Neticede,bilim geliştikçe,endüstri; robotik sistemlerde veya klimada,vakum ve su sistemlerinde gerekli ayarlamaları yapabilecek ve geniş yüzeyleri etkili bir şekilde dezenfekte edebilecek.Profesör Mamane,yakın gelecekte bu teknolojinin kullanıma uygun olacağına inanıyor.

Bu yöntemin evin içinde denenmesinin çok tehlikeli olduğunu belirtmek gerekir.Sistemin tamamen etkili olabilmesi için,sistem insanların ışığa doğrudan maruz kalamayacağı şekilde tasarlanmalıdır.

Gelecekte,araştırmacılar,entegre hasar mekanizmalarının benzersiz kombinasyonunu ve yakın zamanda geliştirdikleri daha fazla fikri; havada,suda ve farklı yüzeylerde bulunan bakteri ve virüsleri doğrudan ve dolaylı hasar konusunda test edecekler.

Çalışma, Oranim Koleji’nden Profesör Yoram Gerchman,Tel Hashomer’deki Sheba Tıp Merkezi’nden Ulusal Grip ve Solunum Virüsleri Merkezi Direktörü Dr. Michal Mandelboim ve Tel Hashomer’den Nehemya Friedman katkılarıyla yürütüldü.

Kaynak : sciencedaily.com

616 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!