Mühendisler Doğal Gazı Depolamanın Hızlı ve Güvenilir Yolunu Keşfetti

Mühendisler Doğal Gazı Depolamanın Hızlı ve Güvenilir Yolunu Keşfetti

Fotoğraf: Singapur Ulusal Üniversitesi’nden(NUS) Doç.Dr. Praveen Linga(sol) ve Dr.Gaurav Bhattacharjee katılaştırılmış doğal gaz parçalarını tutuyor.Onların arkasında patentli dönüşüm sürecinde kullandıkları makinanın protipi bulunuyor.

Fosil yakıtların en temizi doğal gazdır ama onu güvenli ve ekonomik bir şekilde depolama zorluğu devam etmektedir.Ancak Singapur Ulusal Üniversitesi’nden(NUS) mühendisler doğal gazı patlayıcı nitelikte olmayan,kolayca depolanan ve taşınan katılara dönüştürmeyi başardılar.Onlar sadece 15 dakikada bu dönüşümü tamamlayan düşük toksitlikte katkı maddesi karışımı formüle ettiler-şimdiye kadar ki en hızlı süre.

NUS ekibi, NUS Mühendislik Fakültesi Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği Bölümü’nden Doçent Praveen Linga tarafından yönetildi. Makaleleri 27 Ekim 2020’de Energy & Environmental Science dergisinde yayınlandı.

Doğal Gazı Depolamanın Hızlı, Güvenilir ve Taşınabilir Yolu

NUS ekibi, doğal gazı, su molekülleri tarafından oluşturulan “kafesler” içinde hapsolmuş doğal gaz moleküllerinden oluşan, gaz hidratları veya yanıcı buz olarak bilinen katı bir forma dönüştürme süreci üzerinde çalıştı.Aslında  doğa,doğal gazı bu yolla depolar ama bu süreç oldukça yavaştır.Başka araştırmacılar bundan önce yapay olarak bunu hızlandırmayı başardılar ama onlar çevre ve çalışan için güvenilir olmayan oldukça yüksek toksik katkı maddeleri kullanmaya başvurdular.

NUS araştırmacıları tarafından formüle edilen yeni katkı maddesi karışımı,insanların beslenmesinde önemli bir amino asit olarak bilinen L-triptofan içeriyor.Bu kas yapıcı amino asit doğal gazın katı hidratlara dönüşmesini oldukça hızlandırıyor. NUS formülasyonu daha az toksik kullanımı ve daha güvenli oluşuyla birlikte bugüne kadarki en hızlı reaksiyon oranını – mevcut standartların iki katından daha hızlı – ortaya koyuyor.

Proje üzerinde çalışan Araştırma Görevlisi Dr. Gaurav Bhattacharjee: “Gaz hidratlarının oluşumunun milyonlarca yıl olduğunu düşündüğünüzde bizim buluşumuz perspektif içine dahil edilebilir.Aynı işlem az miktarda gizli katkı maddesininin sisteme doğru şekilde eklenmesiyle laboratuvarda birkaç dakika içinde gerçekleştirilebilir.” dedi.

Ayrıca elde edilen ürün oldukça kararlıdır. -5℃’de ve atmosforik basınçta (evdeki dondurucularla aynı koşullarda) depolanabilir.Doğal gazın hacminin 90 kata yakın azaldığını düşündüğümüzde bu çok etkileyici.Doğal gazı depolamanın alternatif yolları;  -160℃’de sıvılaştırmak veya atmosforik basıncı 250 kat sıkıştırmaktır.Bu yaklaşımlar, büyük ölçeklerde; pahalı oldukları ve uzun süre depolanmaları güvenli olmadığı için çalışmaz.

Endüstriyel Kullanım için Ölçeklendirme

NUS araştırmacıları artık daha büyük hacimli doğal gazı,günde 100 kilogramlık bir pilot ölçekte daha küçük hacimli katıya dönüştürmeyi hedefliyor.Başarılı olurlarsa,bu; katılaştırılmış doğal gaz teknolojisinin ticari olarak benimsenmesini sağlayacak.Araştırmacılar endüstriyel kullanım için ölçeklendirmeyi umuyorlar.

Doç. Prof Linga: “Bu özellikle elektriğin %95’nin doğal gaz kullanılarak üretildiği Singapur gibi ülkeleri daha çok ilgilendiriyor. Bu tür gaz depolama teknolojilerinin geliştirilmesi, ülkenin enerji güvenliğini artırmaya yardımcı olacaktır.” dedi.

Kaynak : techxplore.com

525 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!