Nanoparçacıklar, Sigarada Hastalıklara Neden Olan Toksinleri Söndürüyor

Bakır nanoparçacıkları içeren sigara filtreleri, sigara kullanımının zararlı etkilerini azaltabilmektedir.

Almanya’daki araştırmacılar, süperoksit dismutaz enzimini taklit etmek için bakır nanoparçacıklarını kullanarak, sigara kullananların maruz kaldığı toksik bileşenleri azaltmanın bir yolunu bulmuştur.

Süperoksit radikaller, sigara dumanında bulunan bir tür reaktif oksijen türüdür. Bu radikaller; oksidatif strese, Alzheimer, Parkinson ve akciğer kanseri de dahil olmak üzere  çeşitli hastalıklardaki etken faktörlere neden olmaktadır. Çoğu canlı hücrede bulunmakta olan Süperoksit dismutaz enzimi, oksidatif stresden kaynaklanan hasarı sınırlandırmak için  reaktif oksijen türlerini uzaklaştırmaktadır. Araştırmacılar, metal merkezli supramolekülleri kullanmadan önce bu enzimlerin etkilerini taklit etmişler fakat maliyetleri ve kararlılıkları onları daha etkili ve daha ucuz taklitleri araştırmaya teşvik etmiştir.

Bugünlerde Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi’nden (Almanya) Wolfang Tremel ve grubu, verimli ve uygun maliyetli süperoksit dismutaz taklitleri olarak işlev gören, glisin-işlevselleştirilmiş bakır (ıı) hidroksit nanoparçacıklarını geliştirmiştir. Dumanı; bakır nanoparçacıkları içeren sigara filtresi içerisinden geçirerek sigara dumanında bulunan  reaktif oksijen türlerinin hacmini azaltmak için, nanoparçacıkları katalizör olarak kullanmışlardır. Nanoparçacıklar  doğal dismutaz enziminden daha verimli bir şekilde toksik türleri sigara dumanından uzaklaştırmıştır. Tremel; bu nanoparçacıkların ticari uygulamalarının gerçeğe dönüşebileceğini düşünmektedir. Bakır hidroksit nanoparçacıklarını ticari sigara filtreleri üzerinde test ettiklerini ve nanoparçacıkların reaktif oksijen türlerini %15 oranında azalttığını belirtmiştir.

Süperoksit dismutaz taklitleri üzerine yapılan birçok araştırma küçük fakat karmaşık moleküllerin sentezlenmesine odaklanmıştır. Tremel’in nanaparçacıklarının avantajı, birkaç başlangıç malzemesi ile kolaylıkla hazırlanabilir olmalarıdır. Ecole Normale Supérieure Yüksek Öğrenim Kurumundan (Fransa) süperoksit dismutaz taklitleri ve metal uzmanı Clotilde Policar; bu çalışmada heyecan verici olan şeyin nanoparçacıkların endüstriyel uygulamalar için kolaylıkla hazırlanabilir olması, olduğunu belirtmiştir. Nanjing Üniversitesi (Çin) Biyomedikal Uygulamalar için Nanomalzeme kullanımı konusunda uzman olan Hui Wei, nanoparçacıkların perfomansından etkilenmiştir ve süperoksit dismutaz taklitlerinin doğal süperoksit dismutazdan (aktif alan başına) daha iyi bir aktivite göstermesinin şaşırtıcı olduğunu belirtmiştir. Fakat Hui Wei bu malzemelerin sigara filtrelerinde uygulanması için hayvanlara yönelik uzun vadeli istikrar ve güven ortamının araştırılması gerektiğini söylemiştir.

Kaynak : chemistryworld.com

1.375 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!