Kuantum noktalar, nanoteknolojinin en gelişmiş araçlarından biri konumunda. Pek çok alanda teknolojik devrimler yapabilmemizin önünü açacak bu yapıları geliştirme konusundaki araştırmalar ise hızla devam ediyor.
Kuantum noktalar, nanoteknolojinin en gelişmiş araçlarından biri konumunda. Pek çok alanda teknolojik devrimler yapabilmemizin önünü açacak bu yapıları geliştirme konusundaki araştırmalar ise hızla devam ediyor.
Boyutları 2-5 nanometre arasında değişen nanoparçacıklar olan kuantum noktaların ne kadar küçük olduğunu anlamak için, vücudumuzda virüs ve bakterilere karşı savaşan antikorlarımızın bile daha büyük olduğunu söylememiz yeterli olacaktır sanıyoruz ki (10 nanometre). Daha iyi bir referans noktası olması açısından, saç tellerimiz 40 bin nanometre genişliğinde. Özetle hayli küçük olan bu mikroskopik yapılar, nanoteknolojiyi bir adım daha ileri götürmek amacıyla geliştirilmeye devam ediyor.
Bugüne kadar kuantum noktalar üretmek hayli maliyetli ve zordu. Ancak Galler’den Swansea Üniversitesi araştırmacıları, yeşil ve siyah çay üretiminde kullanılan yapraklardan elde edilen özütlere kadmiyum sülfat ve sodyum sülfat kimyasallarını da ekleyerek tamamen zararsız ve çok daha düşük bir maliyetle bu kuantum noktalarını üretebildi.
Aynı araştırma ekibi laboratuvar ortamında yaptıkları deneylerde, ürettikleri bu kuantum noktaların derimizdeki porlardan rahatlıkla geçebildiğini ve kanser hücrelerinin çoğalmasını %80 oranında yavaşlattığını gördü.
Her ne kadar tek bir deney, bu kuantum noktalarla kanserin çözümünü bulduğumuzu göstermese de, bilim insanları kuantum noktalarının üretimindeki maliyet ve çevreye etki konularındaki dezavantajları büyük ölçüde ortadan kaldırabilmiş oldu.
Şimdi araştırmacıların hedefi, bu yeni yöntemleriyle kuantum noktalarının üretimini daha da artırmak ve bu mikroskobik araçları tıp ile biyoteknoloji alanlarına daha hızlı bir şekilde entegre edebilmek.
Kaynak : webtekno.com
- Temel Fizik Yasalarını Sorgulatan Yeni Bir Karanlık Madde Haritası Yayınlandı - 18 Şubat 2019
- Böcekler, Antibiyotik Direncine Karşı Verilen Savaşta Bize Yardımcı Olabilir - 18 Şubat 2019
- Derin Dokulardaki Isıyı Ölçebilecek Yeni Yöntem Geliştirildi - 18 Şubat 2019
- Çin’in Uzayda Bir Güneş Enerjisi İstasyonu İnşa Edeceği Açıklandı - 17 Şubat 2019
- Nanotüplerin Kimyasal Sentezi - 13 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, Hayat Başladığında Var Olan Bir Proteinin Kanıtlarını Buldular - 13 Şubat 2019
- Bilim İnsanları Yayık Tereyağının Öğrenmeyi Olumlu Etkilediğini Margarinin ise Depresyonu Tetiklediğini Tespit Etti. - 12 Şubat 2019
- Bilim Adamlarından Veri Depolama Teknolojisinde Çığır Açacak Buluş - 12 Şubat 2019
- Bilim İnsanları, CRISPR Gen Düzenleme için Yeni ve Çok Daha Küçük Bir Gen Buldu - 12 Şubat 2019
- Harvard ve MIT Araştırmacıları, İğnenin Yerine Geçecek Otonom Hap Üretti - 12 Şubat 2019