Ofis Sıcak Olduğunda Giyilebilir Teknolojiler Sizi Serin Tutabilir

Ofis Sıcak Olduğunda Giyilebilir Teknolojiler Sizi Serin Tutabilir

Fotoğraf: UC San Diego mühendisleri, giyilebilir teknolojilerin ölçeklendirilmiş bir versiyonunun ofisler gibi geniş alanlarda ısıtma ve soğutma faturalarının kesilmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. (Kaynak: David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering)

Kuzey Yarımküre ısınıyor, bu da iş yerlerinde çalışanların rahat edebilmesi için birçok ofisin klimaları açacağı anlamına geliyor. Peki ya serin kalmanıza yardımcı olacak bir şey giyebilir ve bunu yaparken enerji tüketiminizi azaltabilirseniz? California Üniversitesi San Diego’dan mühendisler, ortam sıcaklığı yükseltildiğinde veya düşürüldüğünde kullanıcının cildini sabit sıcaklıkta tutabilen bir kol bandının konsept kanıtı geliştirdiler. Bu teknoloji bugünlerde, bir yeleğe göre ölçeklendiriliyor

Çalışma lideri Renkun Chen ” Bu tür bir cihaz, sıcak bir günde ofise gidip gelmek veya serin hissetmek için kişisel termal konforunuzu artırabilir,” diyor.

Rahat ve giyilmeye uygun olacak şekilde tasarlanan bu cihaz , 5 x 5 cm boyutlarında bir yamanın etrafında yer alan bozuk para cebi biçimindeki sıralı esnek bataryalardan oluşan yapılar ile ince bakır elektrot şeritlerininin ısıtılması prensibi ile çalışmaktadır. Bu yapılar, ısıtmak ve ısı iletmek için tasarlanan iki esnek elastomer tabaka arasına yerleştirilmiştir.

Uygulanan elektrik akımı, ısının bir elastomer tabakadan diğerine hareket etmesine neden olur ve akım bizmut tellürid sütunlarının üzerinden akarken ısı da onunla birlikte transfer edilir. Bu, yamanın bir tarafı ısınırken diğerinin soğuması ile sonuçlanır.

Chen ” Soğutma yapmak için, mevcut pompa ısısını cilt tarafından tabakaya dışa doğru bakacak şekilde hazırladık. Isıtma yapmak için ise akımı tersine çeviririz, böylece ısı pompaları diğer tarafa doğru çalışır” diyor.

Ofis Sıcak Olduğunda Giyilebilir Teknolojiler Sizi Serin Tutabilir

Bu cihazı test etmek için, geliştirilen prototip bir yama bir örgü kol bandına yerleştirildi ve çalışma yazarı Sahngki Hong’un üst kolunun etrafına sarıldı. Kol bandı Hong’un derisini birkaç dakika içinde önceden ayarlanmış olan 89.6 ° F (32 ° C) sıcaklığına kadar soğuttu ve ortam sıcaklığının 71.6 ° F’ye düşürüldüğü ve 96.8 ° F’ye yükseltildiği testlerde cildi bu sıcaklıkta tutmayı başardı.

Ancak MIT’in Wristify ve Aircon Watch’ın temel amacı vücudun küçük bir bölgesini serin tutmaya odaklanmak yerine, tüm vücuda fayda sağlamak amacı ile cihazı yelek boyunda giyilebilir hale getirmekti. Mühendislerin tahminine göre, bu çalışma için 144 adet yama gerekiyor.

Ekip, böyle bir yeleğin “ortalama sıcak bir günde” bir kullanıcıyı soğutmak için toplamda yaklaşık 26 watt enerji tüketeceğini düşünüyor. Aşırı sıcakta, bu tüketim bir diz üstü bilgisayarı çalıştırmak için gereken enerji seviyesi olan 80 watt’a yükselebilir. Her iki durumda da, mühendisler bireyleri geniş bir odada rahat tutmanın, tüm odanın soğutulmasından veya ısıtılmasından daha verimli olduğunu söylüyor.

Chen, “Bir odada sadece bir avuç kişi olduğu durumda, soğutma için aslında kişi başına binlerce watt enerji tüketiyorsunuz. Yama gibi bir cihaz soğutma faturalarını önemli ölçüde azaltabilir” diyor.

Ofis Sıcak Olduğunda Giyilebilir Teknolojiler Sizi Serin Tutabilir

UC San Diego’daki Jacobs Mühendislik Okulu’ndan birkaç araştırma grubunın işbirliği ile oluşan proje ekibi, şimdi bir prototip soğutma ve ısıtma yeleği oluşturmak için çalışıyor ve teknolojinin birkaç yıl içinde ticari uygulamalara hazır olacağını umuyor.

Chen “Bu çalışmadaki temel problemleri çözdük, şimdi ise elektronil, donanım ve sıcaklığı kontrol etmek için geliştirilmesi gereken mobil uygulama gibi büyük mühendislik sorunlarını ele alıyoruz” diyor.

Bu çalışma Science Advances’de yayınlanmıştır.

Kaynak: newatlas.com

863 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!