Okyanuslardaki Petrol Sızıntılarının Çoğu Neden Oluyor?

Okyanuslardaki Petrol Sızıntılarının Çoğu Neden Oluyor

Dünya okyanuslarındaki petrol kirliliğini haritalayan ABD’li ve Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, süregelen petrol sızıntılarının, tahmin edilene göre çok daha yüksek oranının, yaklaşık %90’ından fazlasının insanlardan kaynaklandığını gördü.

Science dergisinde yayınlanan araştırmaları; sızıntıların yaklaşık yarısının insani kaynaklardan, diğer yarısının ise doğal kaynaklardan geldiğini öne süren deniz petrol kirliliğine yönelik önceki araştırmalara, getirilen büyük bir güncellemedir.

Florida Eyalet Üniversitesi’nde Dünya, Okyanus ve Atmosfer Bilimi Bölümü Profesörü, ayrıca çalışmanın ortak yazarı olan Ian MacDonald, “Küçük salınımlardan, gemilerden, boru hatlarından, okyanus tabanındaki sızıntılar gibi doğal kaynaklardan ve endüstrinin ya da popülasyonların ürettiği petrol içeren akış alanlarından petrol sızıntılarının ne sıklıkta olduğunu tespit etmek, bizi en zorlayacak olan kısımdı ” dedi.

Petrol lekeleri, okyanus yüzeyindeki mikroskobik ince petrol katmanlarıdır. Büyük petrol sızıntılarının bunları oluşturmasının yanı sıra, insan faaliyetlerinin ve doğal kaynakların yaygın ve sürekli olarak oluşturulabileceği lekelerdir.

Bu kısa ömürlü lekeler, rüzgâr ve akıntılar tarafından hareket ettirilirken, dalgalar onları parçalayarak araştırmaları zorlaştırmaktadır. Onları bulmak ve analiz etmek için araştırma ekibi, 2014 ve 2019 yılları arasında toplanan 560 000’den fazla uydu radar görüntüsünü yapay zekayı kullanarak inceledi. Bu, süregelen petrol kirliliğinin yerini, kapsamını ve olası kaynaklarını belirlenmesine yardımcı oluyordu.

Küçük bir miktar petrol bile, okyanus besin sisteminin temelini oluşturan planktonlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Balinalar ve deniz kaplumbağaları gibi diğer deniz hayvanları, nefes almak için yüzeye geldiklerinde petrolle temas ederek zarar görebilir.

Nanjing Üniversitesi Coğrafi ve Oşinografi Bilimleri Okulunda Profesör ve çalışmanın yazarı Yongxue Liu. “Özellikle insan gözetiminin zor olduğu sularda, uydu teknolojisi; okyanustaki petrol kirliliğini gözlemlemede iyi bir yoldur. Küresel bir resim, petrol kirliliğini azaltmak için düzenleme ve uygulamaya odaklanmamıza yardımcı olabilir” dedi.

Uydu görüntüleri potansiyel bir çözümdür. Araştırmacılar, kıyı şeridinin yakınında fazla miktarda petrol sızıntısı buldu. Petrol sızıntılarının yaklaşık yarısı kıyıdan 25 mil uzaktaydı ve sızıntının %90′ı 100 mil içindeydi. Araştırmacılar, Dünya’nın başka yerlerine kıyasla Meksika Körfezi’nde daha az petrol sızıntısı buldu. Bu bölgelerdeki sızıntının az olması; ilgili hükümetin düzenlemesinin ve uygulanmasının ne kadar iyi ilerlediğini ve ABD sularındaki petrol platformu operatörlerinin uyumlu çalışmalarını gösterir.

MacDonald, “Bu öğretileri anlar ve bunları küreselde, yüksek konsantrasyonlarda petrol sızıntıları gördüğümüz yerlere uygularsak durumu iyileştirebiliriz” dedi.

Nanjing Üniversitesi’nden Profesör Yanzhu Dong, çalışmanın baş yazarıdır. Diğer ortak yazarlar, Nanjing Üniversitesi’nden Yingcheng Lu ve Güney Florida Üniversitesi’nden Chuanmin Hu’dur. Bu çalışma Çin’in Anahtar (en önemli kısmı anlamında) Araştırma ve Geliştirme Programı tarafından desteklenmiştir.

Kaynak : sciencedaily.com

736 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!