Organik Işık Yayan Diyotlar Esnek Düz Ekranlar için Umut Vaat Ediyor

Organik Işık Yayan Diyotlar Esnek Düz Ekranlar için Umut Vaat Ediyor

Organik ışık yayan diyotlar (OLED’ler), esnek düz ekranlar için umut vaat ediyor.

Frankfurt  Goethe Üniversitesi kimyagerlerin geliştirmiş olduğu tarama sistemi ile üstün lüminesans ve yük taşıma özellikleri sayesinde kurşun yapılarını daha hızlı tanımlamak mümkün  oluyor.

Akıllı telefonlara ,tabletlere ve ev sinemalarına olan ilgi ve talebin artması ekran teknolojileri için bir meydan okumadır. Günümüzde bu meydan okumada  ustalaşmanın en etkili yolu organik materyallerdir. Özellikle organik moleküllerden , Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAHs) olarak bilinen malzemeler büyük ve mekanik olarak esnek düz ekranlar üretmek için kullanılabilir. PAHs  ;  yüksek çözünürlük, parlak renkler ve düşük enerji tüketimini aynı anda sağlıyor.

Frankfurt Goethe Üniversitesi kimyagerleri şu anda PAH iskelesine bor atomlarının sokulması ile  yeni organik parlak materyaller üzerine umut verici çalışmalar yürütüyorlar. Üzerinde çalışılan bu sentezler oldukça karmaşık ve zaman alıcıdır. Son zamanlarda çok çeşitli bor katkılı PAHs ile oluşturulan tarama süreci , kolay erişilebilir ve çabuk hale gelerek gelecekte bu durumu değiştirebilir. Bu teknik PAHs’ ların  potensiyel birer OLED materyali olduğunu gösteriyor. Bir sonraki aşamada umut verici olanlar daha kapsamlı bir incelemeye alınacaklar.

Goethe Üniversitesi Frankfurt Enstitüsü İnorganik ve Analitik Kimya Enstitüsünde Profesör Matthias Wagner liderliğindeki araştırma grubunun “Angewandte Chemie” bilimsel dergisinde yayınlanan raporlarında yöntemi üç bileşenli bir reaksiyona dayanmaktadır:

İki bileşen, tüm reaksiyonlarda değişmeden kalırken üçüncüsü ise geniş bir yelpazede ucuza mal olan PAH’lardır. Reaktif bor içeren başlangıç materyali, moleküler iskelenin yapısında önemli rol oynamaktadır. Buna ek olarak, elde edilen bileşikler parlaklığı arttırarak istenen optoelektronik özellikleri vermekte ve malzemelerin elektriksel iletkenliğini arttırabilmektedir.

Doktora araştırmacısı Alexandra John; “Uzun bir süredir, çoğunlukla tarama süreçlerinden yararlanan farmasötik araştırmalar olmuştur. Ancak organik materyallerin benzerlerini kullanmak maliyet ve kaynak açısından verimli sonuçlar verdiğinden kesinlikle mantıklı” . Profesör Matthias Wagner şunları ekliyor: “Federal Almanya için Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı araştırmalarımıza   cömert bir destek veriyor.”

Bunun ardındaki fonlama aracı – WIPANO – patent ve normlar yoluyla bilgi ve teknolojinin aktarımı  yenilikçi fikir  ve  fikri mülkiyetin korunması suretiyle kamu tarafından finanse edilen araştırmalar tarafından üretilen buluşların ticari kullanımını destekliyor. Wagner ve John patent alma sürecini başlattılar.

Kaynak : chemeurope.com

4.279 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!