Patates ve meyve posalarından “hidrojen” üretiyorlar

patates ve meyve posalarindan hidrojen uretiyorlar

Eskişehir’de, üniversite laboratuvarında yürütülen çalışmalar sonucu geliştirilen reaktörle patates ve meyve posalarından ürün kalitesi yüksek hidrojen üretilerek geliştirme çalışmalarına başlandı – AÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayas: “Analizlerimiz sonucu patates ve meyve posalarının hidrojen için ümit verici ham maddeler olduğunu belirledik. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir”

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezihe Ayas başkanlığındaki proje ekibi, geliştirdikleri reaktörle fabrika atığı patates ve meyve posalarından hidrojen elde ediyor.

Ayas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kimya Mühendisliği Bölümü Biyoenerji ve Katalizör Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda, meyve posası ve patates atığının süperkritik su ortamında gazlaştırılmasıyla hidrojen ve metan gibi enerji içeriği yüksek gazlar ürettiklerini söyledi.

Sıcaklık arttıkça hidrojenin ürün veriminin yükseldiğini belirten Ayas, “Fabrika atıkları patates ve meyve posasının kompozisyonunu tespit ettikten sonra hidrojen verimini belirleyebilmek için ön çalışmaları laboratuvarımızda mevcut olan yüksek sıcaklık, yüksek basınç reaktörü kullanarak maksimum 450 derece  sıcaklıkta çalışmalarımıza başladık. Daha yüksek sıcaklıklarda yüksek hidrojen verimine ulaşılacağından yeni bir reaktöre ihtiyaç duyduk” dedi.

Ayas, daha yüksek sıcaklıklarda kullanıma uygun yeni reaktörün tasarımını kendilerinin yaptığını dile getirerek, bunun ABD ‘de bir firma tarafından üretildiğini anlattı.

Tasarladıkları reaktörü etkin bir şekilde kullanarak çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Ayas, şöyle konuştu:

“Katalitik ortamda gazlaştırma çalışmaları sırasında oluşan gaz ürün karışımının analizi, mikro gaz kromatografisi cihazı kullanılarak aynı anda gerçekleştirilmektedir. Analizlerimiz sonucu patates ve meyve posalarının hidrojen için ümit verici ham maddeler olduğunu belirledik. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir. Gazlaştırma çalışmalarında ticari katalizörün kullanımının yanı sıra farklı heterojen katalizörler sentezlenip karakterize edildikten sonra aktiviteleri belirlenmektedir. Patates atığı ve meyve posalarının süperkritik su koşullarında gazlaştırılması sonucu hidrojen üretimi konusu, Türkiye ‘de yapılan ilk çalışmadır. Bununla ilgili sonuçlarımız ümit vericidir. Elde ettiğimiz bulguları ulusal ve uluslararası kongrelerde sözlü bildiri olarak paylaştık.”

Bu alanda çalışan bilim insanlarından da çalışmalarıyla ilgili olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Ayas, en uygun koşulda en düşük maliyette patates atığı ve meyve posasından yüksek verimde hidrojen elde etmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak :  radikal.com.tr

994 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!