Pfizer’in Yeni COVID-19 Antiviral Çalışmaları Klinik Testlere Başladı

Pfizer'in Yeni COVID-19 Antiviral Çalışmaları Klinik Testlere Başladı

Küçük molekül, koronavirüs 3CL proteazını hedefler ve hücre araştırmalarında çoklu koronavirüslere karşı aktiftir.

İlaç üreticisi Pfizer, COVID-19′ a neden olan SARS-Cov-2 virüsü ile savaşmak için kullanılabilecek küçük bir molekül olan PF-07304814′ ün klinik denemelerine başladı. Bileşik, koronavirüslerin kendilerini bir araya getirmek ve çoğalmak için kullandığı bir enzim olan 3CL proteazı hedefliyor. Bu enzimi biraz bozmak, SARS-CoV-2 gibi koronavirüsleri durdurabilir. Onaylanırsa, PF-07304814, bu proteini hedefleyen ilk antiviral ilaç olacaktır.

Pfizer’in Baş Bilimcisi Mikael Dolsten, 15 Eylül’de yatırımcılara yaptığı bir video sunumunda, ” Bu potansiyel birinci sınıf proteaz inhibitörünün, COVID-19 hastalarının tedavisine yardımcı olmak için önemli antiviral aktiviteyi gösterme konusunda bize en iyi fırsatı sağlayabileceğine inanıyoruz, “dedi.

PF-07304814, bileşiği çözünür hale getiren ve dokudaki alkalin fosfataz enzimleri tarafından bölünerek aktif antiviral PF-00835231’i serbest bırakan bir fosfat grubu içerir. Pfizer’in kimyagerleri, ilk olarak 2002-2003’te şiddetli akut solunum sendromu (SARS) salgını sırasında SARS-Cov 3CL proteazı hedef almak için tasarlanan bu aktif bileşiği keşfettiler. Ancak enfeksiyonlar azaldı ve bileşik, diğer potansiyel koronavirüs antivirallerinden oluşan bir koleksiyonla birlikte rafa kaldırıldı.

SARS-CoV’ un 3CL proteazı, SARS-CoV-2′ ninkine çok benzer ve iki proteazın aktif bölgesi aynıdır, bu nedenle Pfizer bilim adamları ve meslektaşları, SARS-CoV-2′ ye karşı hücresel testlerde bunun nasıl bir performans gösterdiğini görmeye karar verdiler.

PF-00835231, yalnızca iki SARS-Cov-2 suşuna karşı aktivite göstermekle kalmadı, aynı zamanda hücrelerdeki diğer koronavirüsleri de öldürebildi. Dolsten, “Bu, bir pan-koronavirüs proteaz inhibitörümüz olduğunu gösteriyor” dedi. Araştırmacılar sonuçlarını BioRxiv sunucusuna gönderdiler (2020, DOI: 10.1101 / 2020.09.12.293498), ancak rapor henüz hakem incelemesine tabi tutulmadı.

Pfizer ekibi ve meslektaşları ayrıca PF-00835231’in SARS-Cov-2 ile birlikte Gilead Sciences’ ın antiviral ilacı olan ve Mayıs ayında COVID-19 tedavisi için Amerika Birleşik Devletleri’nde acil kullanım için onaylanan remdesivir ile savaşma yeteneğini test etti. Remdesivir, başka bir protein olan SARS-Cov-2 RNA’ya bağımlı RNA polimerazı hedef alır. Kombinasyon antiviral tedaviler daha etkili olabildiğinden ve dirençten daha kolay kurtulabildiğinden, araştırmacılar ek bir terapinin remdesivirin etkilerini artırabileceğini düşündüler. Şimdiye kadar remdesivirin sadece hastanede kalış sürelerini kısalttığı görüldü.

Ekip, hücrelerde remdesivir ve PF-00835231’in sinerjik olarak çalıştığını buldu. Dolsten, “Bu in vitro veriler, kombinasyon halinde kullanıldığında her bileşiğin daha düşük konsantrasyonuyla virüsün aynı kontrolünü elde edebileceğinizi gösteriyor” dedi.

Remdesivir gibi, PF-07304814 de intravenöz olarak verilmelidir. Mayıs ayında Merck & Co. tarafından lisanslı ağızdan temin edilebilen SARS-Cov-2 antiviral ilacı geliştiren, antiviral terapi uzmanı ve Emory Institute for Drug Development’ ın yönetici direktörü Dennis K. Liotta, bunun kullanımını hastanelerle sınırlayacağını söyledi. “Şu anda, COVID-19 ile enfekte olanları tedavi etmek ve enfeksiyon riski altındaki enfekte olmayan kişileri önlemek için yaygın olarak kullanılabilecek oral ajanlar geliştirmeye hala acil bir ihtiyaç var” dedi.

Tübingen Üniversitesi’ nde koronavirüs inhibitörleri geliştiren bir tıbbi kimyager olan Thanigaimalai Pillayar, PF-00835231′ in geniş antiviral aktivitesinin umut verici göründüğünü söyledi, ancak 500 mg/gün’ lük öngörülen etkili dozun yüksek olduğunu belirtti.

Kaynak : acs.org

560 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!