Pilot Tesis Soya Fasulyesi Atığını Biyopolimere Dönüştürecek

Pilot Tesis Soya Fasulyesi Atığını Biyopolimere Dönüştürecek

Fotoğraf: Pilot tesis, 2021 ve 2022 yılları boyunca inşa edilecek.

FINNISH Birliği, soya fasulyesi prosesi atığını gübrelenebilir biyopolimere dönüştürmek için bir pilot tesis inşa ediyor.

Endüstriyel biyoteknolojik teknikler kullanılarak, pilot test; gıda olarak kullanıma uygun olmayan soya fasulyesi pekmezini laktik aside dönüştürecek. Elde edilen laktik asitin ise ambalajlama, medikal uygulamalar ve 3D baskı filamentlerinde kullanılan bir dizi polilaktik asite polimerizasyonu gerçekleşebilir.

Finnfoam’ın CEO’su Henri Nieminen; “ Bir işbirliği sonucu gerçekleştirilen proses, soya fasulyesi üretiminin yan akımından ekolojik bir laktik asit polimeri üretmek konusunda dünyada bir ilk. Bu yol polilaktik asit tabanlı mısır ve şekere alternatif sunabilir.” Diye açıklamada bulundu.

Projedeki diğer ortaklar ise; Nordic Soya ile Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi’dir.

Pilot tesis, Nordic Soya’nın 240.000 ton/yıl kapasiteli Avrupa’daki soya proteini konsantresi işleme tesisini işlettiği Uusikaupunki’de kurulacak. Pilot tesis 2021 ve 2022 yılları süresince inşa edilecek. Ortaklar, yakma işleminden soya pekmezini uzaklaştırmaya yardımcı olacağını söylüyor. Finnfoam, binalar için ısı yalıtımı yapması için PLA kullanacak.

Süreçteki daha fazla detay sorulduğunda, ekip; genetiği değiştirilmiş bir maya suşu kullanarak laktik aside fermente soya pekmezi içerdiğini söyledi ve ortaya çıkan laktik asit koromotografi kullanılarak fermantasyon suyundan ayrıştırılır.

Ortaklar, soya üretiminden elde edilen küresel kalıntıların 22m t/yıllık biyoplastik üretebileceğini söylüyor.

VTT’de Strateji ve İş Zekası Başkan Yardımcısı olan Tiina Nakari Selala ise; “Bu proje hem endüstriyel biyoteknolojinin başarabileceği ne tür uzmanlıklar olduğunun hem de zorlu endüstriyel atıkların, mikroplar kullanılarak değeri daha yüksek bir ürüne dönüştürülmesinin mükemmel bir örneğidir. Bu uğraş; prosesin çeşitli aşamalarında önemli bir çaba sarf etmeyi gerektiriyordu. Bu çaba doğrultusunda sentetik biyolojide, mikropların modifikasyonu ve biyoproseslerin optimizasyonunda özellikle VTT’nin uzmanlarından faydalanıldı.” diyerek açıklamayı sonlandırdı.

Kaynak : thechemicalengineer.com

681 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!