Polikaprolakton Polimer ve 3D Üretim Teknolojisi Hayat Kurtardı
Üç boyutlu baskı soluk borusu protezler trekeomalazi hastası üç yenidoğanın hayatını kurtardı. Bebeklerden biri 3 yaşına ulaştı.
ÜÇ boyutlu baskı implantlar Amerika’da yeni doğmuş ölmek üzere olan Kaiba, Garrett ve Ian isimli üç erkek çocuğun hayatını kurtardı. Bu bilgi 29 Nisan’da saygın bilim dergilerinden Science Translational Medicine’da rapor edildi. Hepsi trakeomalazi adı verilen nefes borusunun periyodik olarak çökmesiyle solunumu engelleyen hastalıktan muzdariptiler. Bu durum genellikle gıda absorbsiyon yetersizliği, solunum yetmezliği ve hatta kardiyak arrest gibi yıkıcı yan etkilere yol açar. Araştırmacılar trakea kesin boyutunu ve şeklini belirlemek için her çoçuğa BT taraması gerçekleştirdiler. Görüntüler, içi boş boru şeklinde plastik atel tasarlamak için bilgisayar modeli ile entegre edildi. Model, daha sonra lazer sinterleme adı verilen 3D baskı tekniği ile lazerin erittiği toz plastik parçacıklarıyla aşağıdan yukarıya doğru 3 boyutlu bir yapı oluşturmak üzere tabaka tabaka imal edildi.
Vücut İçinde Çözünecekler
Ateller, sadece esnek olması için hava yolu hareket etmesine izin verecek şekilde değil, aynı zamanda, çocuğun nefes borusunun zamanla büyümesi ile eşleşecek şekilde yavaş yavaş gerilmek üzere tasarlandı.
Bunlar, vücutta sıvılara maruz kaldığında, doğal olarak 3-4 yıl içinde biyolojik olarak çözünür bir polimer yapısında olan polikaprolaktondan yapıldı. Her çocuk için, cerrahlar hasarlı trakea etrafını atelle sardılar ve hava yolunu açık tutacak şekilde diktiler. Ateller o kadar iyi çalıştı ki her çocuk mekanik ventilatörden ayrılıp, yoğun bakımdan çıkabildi ve hatta eve dönebildi. Bebekler, şu an 17 aylık ve 3 yaş arasındalar. Trakeal ateller tamamen eridiğinde; bu üç çocuğun soluk borularının yeterince iyi gelişerek ve büyümeye devam ederek normal çalışması bekleniyor.
Trakeomalazi
Trakeomalazi , trakeanın kıkırdak dokusunun gelişim bozukluğu sonucu oluşan yumuşak hava yolunun, solunum sırasında kolaylıkla kapanmasına sebep olan bir hastalıktır.
En sık görülen yapısal ve dinamik anomalidir. Tanı sinefloroskopi veya bronkoskopi ile konur.
Kaynak : aydinlikgazete.com