Probiyotik Çay ve Kahve İçecekleri
Probiyotik Çay ve Kahve İçecekleri
Güne bir fincan çay/kahve ile başlayanlar için iyi haber. Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) araştırmacıları, bağırsak dostu canlı probiyotikler ile zenginleştirilmiş yeni bir probiyotik kahve ve çay içeceği tasarladılar.
NUS Fen Fakültesindeki, Gıda Bilimi ve Teknoloji Departmanından doçent Liu Shao Quan denetimindeki, bu iki yeni içecek üzerinde çalışan iki doktora öğrencisi içeceklerinin donmuş vaziyette veya oda sıcaklığında 14 haftadan fazla süre boyunca onların probiyotik viyabilitesine zarar vermeden depolanabileceğini ve iyi bir tada sahip olduklarını ileri sürüyor.
Yoğurt ve kültüre edilmiş süt gibi geleneksel probiyotik taşıyıcılar süt bazlı ürünlerdir. Veganizmdeki artış, laktoz intoleransı gibi yaygın sağlık sorunları ile birlikte , yüksek kolestrol ve süt proteinlerine olan alerjiler, süt ihtiva etmeyen probiyotik gıda ve içeceklere yönelime neden olmuştur.
Doçent Liu ‘’Kahve ve çay dünya genelinde en popüler içeceklerden ikisi, ve her ikisi de bitki bazlı demlenir. Aslında, çay ve kahve tüketiciye propiyotikleri taşımak ve teslim etmek için harika bir vezikül gibi davranırlar. Çoğu mevcut ticari probiyotik kahve ve çay içecekleri fermente edilmemiştir. Ekibimiz, çay ve kahve ile ilgili sağlık yararlarını muhafaza ederken besinlerin sindirilebilirliğini artıran sağlıklı birleşikler ürettiği için fermentasyon işlemini kullanarak bu içeceklerin yeni bir çeşidini yarattılar.’’ açıklamasında bulundu.
Yeni Bir Probiyotik Çay
NUS Gıda Bilimleri ve Teknolijisinden doktora öğrencisi Bayan Wang Rui, yeni bir probiyotik çay yaratmak için besinleri çay infüzyonuna ilave etti ve ardından özel probiyotikleri dikkatli şekilde seçti. Çay karışımı iki gün boyunca fermente olması için bırakılır, sonra içilmek için hazır. Herhangi bir demleme çay çeşidi bu proses için kullanılabilir, ve fermentasyon prosesi boyunca verilen meyvemsi ve çiçeksi özellikleriyle çayın orijinal lezzeti büyük oranda kalır.
Bayan Wang ‘’Probiyotik çayın tadı meyve çayı gibi biraz asiditeye sahiptir ve orijinal çaya benzer bir ağız tadı hissi verir. İçenler tercihlerine göre tatlandırıcılar ve süt veya krema ekleyebilirler ” dedi .
Çayın birçok sağlıksal yararı, örneğin antioksitandant ve anti-inflamatuvar özellikleri içerdiği polifenol birleşiği ile ilişkilidir. Patentli fermentasyon yöntemini kullanarak çaydan kaynaklı polifenol içerikler ve ek olarak fermentasyon sonrası üretilen fenillaktat korunur. Bu içecek ayrıca, bağırsak sağlığını destekleyici canlı probiyotikler içerir.
Yeni Bir Probiyotik Kahve
Aynı departmandan başka bir doktora öğrencisi olan Alcine Chan, dikkatli bir şekilde seçilen probiyotikleri takiben, demlenmiş kahveye özel olarak seçilmiş besinler ekleyerek yeni bir probiyotik kahve yarattı. Bu kahve karışımı bir gün boyunca fermentasyona bırakılır, ve probiyotik fermentasyonunu takiben soğutucuya kaldırılır. Bu prosesin ardından, soğutulmuş probiyotik kahve içilmek için hazır. İsteğe göre tüketilmeden önce şeker ve süt ilave edilebilir.
Bayan Chan ‘’Uygulanan formülasyon, özellikle eklenen besinlerin miktarına ve çeşidine, ve probiyotik kombinasyonuna bağlı olarak çetrefillidir. Her çeşit probiyotik, kahve deminde büyüyemez. Çok az besinin eklenmesi probiyotik büyümesini sağlayamayacağı gibi, çok fazla besin eklenmeside nahoş tada sebep olur ’’. paylaşımında bulunuyor.
Bayan Chan, herbirinin tadı kendi aralarında değişkenlik gösteren, fakat hepsi kendine özgü kahve tadını muhafaza eden, prototip kahve çeşitleri hazırladı. Bayan Chan, ‘’ Bazı probiyotik kahveler daha iyi asidite dengesine sebep olur, bazıları daha iyi ağız hissine, bazıları daha derin dumansı lezzete sahip ve bazıları ise uzun süreli depolama sonrası kahve tadını daha iyi muhafaza edebilir. ‘’ açıklamasında bulundu.
Kafein içeriği muhafaza edilir, bu sayede kafein için kahve tüketen insanlar formunuda koruyabilir. Probiyotik kahveler, ayrıca kahvenin birçok sağlık yararı ile ilişkili olan klorogenik asit içeriğini korudu.
Tarif ve Ticarileştirme Planlarının Geliştirilmesi
Her bir probiyotik çay ve kahvenin porsiyonu en az 1 milyar canlı probiyotik içerir. Bu, Uluslararası Probiyotik ve Prebiyotikler Bilim Kurumu tarafından önerilen günlük miktardır.
Her iki doktora öğrencisi de, iki içeceğinde tadı ve lezzetini artırmak için kendi tariflerini geliştiriyor. NUS takımı, ayrıca probiyotik kahve tarifi için patent başvurusunda bulundu ve takım, sanayi ortakları ile iş birliği yapmayı ümit ediyor.
Kaynak : sciencedaily.com