Renkli Dumanlara Toksik Olmayan Bir Alternatif Oluşturma

 

Renkli Dumanlara Toksik Olmayan Bir Alternatif Oluşturma

Renkli duman, geniş bir kamu olayı yelpazesinde gittikçe artan bir gösteri unsuru olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bu amaçla kullanılan kimyasallar toksik yan ürünlere yol açar. LMU kimyagerleri artık güvenli bir alternatif geliştirdiler.

Renkli duman, gündüz havai fişek gösterilerinin vazgeçilmez bir bileşenidir, reklamlarda ve moda şovlarında atmosferik ışık efektleri oluşturmak için kullanılır ve giderek artan kamu etkinliklerinde uygulama bulur. Buna ek olarak, duman sinyalleri uzun zamandır askeri bağlamlarda bir iletişim aracı olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, geleneksel duman sinyallerinin üretilmesi, toksik yan ürünlerin salınmasına neden olur. Sonuç olarak, çevreyi kirletmek dışında, özellikle deneyimsiz kullanıcıların elinde bir halk sağlığı riski oluşturabilirler. Bu nedenle çevreye verilen zararı en aza indirmek, bu piroteknik formunun üreticileri için önemli bir tasarım kriteri haline gelmiştir. LMU’nun Profesörü Thomas M. Klapötke liderliğindeki kimyagerler şimdi ilk kez renkli duman üretimi için toksik olmayan bir maddenin başarılı kullanımı. Çalışma uluslararası dergide yayınlandıAngewandte Chemie .

Klapötke, “Farklı bağlamlarda duman efektlerinin artan kullanımı nedeniyle, duman bombalarının güvenli bir şekilde konuşlandırılmasını ve sağlık risklerinin en aza indirilmesini sağlamak artık her zamankinden daha önemli.” Diyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Stratejik Çevresel Araştırma ve Geliştirme Programının (SERDP) desteğiyle ve Çek firması EXPLOSIA ile işbirliği içinde, araştırma grubu şimdiye kadar duman bombalarında kullanılan bileşenlere toksik olmayan alternatifler bulmaya başladı. . Geleneksel formülasyonun (potasyum klorat) temel bileşeni ile renkleri sağlayan organik maddeler arasındaki reaksiyon, kanserojen olan poliklorlu bileşiklere yol açar.

Ayrıca, heksakloroetan bazlı karışımlar genellikle beyaz duman üretmek için kullanılır ve bunların yanması, hekzaklorobenzen, heksaklorobutadien, klorlu dibenzofuranlar ve dibenzodioksinler gibi toksik yan ürünlerin oluşumuna yol açar. Klapötke ve meslektaşları tarafından geliştirilen yeni formülasyonda, potasyum klorat, renklendirici maddeler olarak birkaç organik boya ile birleştirilen toksik olmayan azot bakımından zengin tuz guanidinyum-5,5′-azotetrazolat ile değiştirilir.

Klapötke, “Halojensiz karışımımız çevre sorununu çözüyor ve bir bukalemun gibi beyaz, kırmızı, mor, sarı, yeşil ve mavi olmak üzere çok çeşitli renkler üretebiliyor.”

Kaynak : phys.org

782 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!