Şeffaf Güneş Panelleri Gelecekte Pencere Camlarının Yerini Alabilir

Şeffaf Güneş Panelleri Gelecekte Pencere Camlarının Yerini Alabilir

Açık olmak gerekirse, şeffaf güneş panelleri kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor. Şehirleri anında büyük enerji kullanıcılarından enerji sağlayıcılarına dönüştürme potansiyeline sahipler ve tarım arazilerini ve doğal yaşam alanlarını korurken yeni bir temiz enerji devrimi çağını başlatabilirler.

Ve dünya, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini engellemek için düşük karbonlu bir geleceğe doğru gitmek için çabalarken, güneş enerjisi tartışmasız en güçlü müttefiklerimizden biri olmalıdır. Ancak şeffaf güneş teknolojileri ne kadar uygulanabilirdir? Gerçekten de ofislerdeki, evlerdeki, arabanın açılır tavanındaki ve hatta akıllı telefonlardaki camlardan elektrik üretebilir miyiz? Hadi keşfedelim.

‘Şeffaf Güneş Enerjisi’ Nedir?

Şeffaf güneş, açıya bakılmaksızın pencerelerden veya herhangi bir cam yüzeyden ışık enerjisini toplayan ve kullanan ileri bir teknolojidir. Güneşin kapsamını genişletme açısından oyunun kurallarını değiştirme potansiyeline sahiptir.

Araştırmacılar, mühendislik açısından çeşitli şeffaf güneş teknolojisi araçları meydana getirmişlerdir. En genel olarak, çoğunluğu şeffaf bir güneş yoğunlaştırıcı olarak işlev görür; bu, çıplak gözle görülemeyen belirli UV ve kızılötesi ışık dalga boylarını emmek ve bunları elektroniğe güç verebilecek enerjiye dönüştürmek için yapıldıkları anlamına gelmektedir.

Bu teknolojiye fotovoltaik cam da denmektedir ve çeşitli düzeylerde şeffaflık sağlamak için üretilmiştir. 2014 yılında, Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki(MSU) araştırmacılar, neredeyse tüm cam levhaları veya pencereleri bir PV hücresine dönüştürebilen ilk tamamen şeffaf güneş yoğunlaştırıcısını geliştirmişlerdir.

Ve 2020 yılına kadar ABD ve Avrupa’daki bilim insanları, güneş camı için %100 şeffaflığa ulaşarak, bizi fosil yakıt endüstrisinin şebekesine bel bağlamayan sürdürülebilir bir gelecek hedefine bir adım daha yaklaştırmıştır.

Faydaları Nelerdir?

Modern toplumda cam, hemen hemen her yerde olduğu için şeffaf güneş panelleri inanılmaz derecede önemlidir. Telefonunuzun ekranından gökdelenlere kadar, ABD’de 5 ila 7 milyar metrekare cam yüzey olduğu tahmin edilmektedir. Bu güce dokunabilirsek üretilebilecek çok büyük miktarda elektriği hayal edin.

Bunu akılda tutarak, geleneksel güneş panellerinin önemli bir başlangıç ​​maliyetinin yanı sıra geniş bir kurulum alanı gerektirdiğini de belirtmek gerekir. Bu kısıtlamalar nedeniyle, bunları büyük şehirlerde uygulamak zordur. Şeffaf güneş panelleri ise bu alanlarda uygulanarak net sıfır enerjili binaların önünü açarak şehirlerin iklim hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.

Yüksek Teknolojili Pencerelerin Geleceği

Ve bu sadece kağıt üzerinde değil, çünkü şeffaf güneş teknolojileri zaten dünya çapında ortaya çıkmaktadır. Örneğin, Kopenhag Uluslararası Okulu’nun tasarımı, binanın her yerinde 12.000 renkli ancak temiz güneş panelleri kullanıyor ve yılda 200 MWh enerji üretiyor – görünüşe göre bu, binanın tükettiği enerjinin yarısından fazlasına gelmektedir.

Geçen yıl gerçekleşen bir başka örnekte, Michigan State Üniversitesi kampüsündeki Biyomedikal ve Fizik Bilimleri Binası, binanın giriş yolunun üzerine yerleştirilen 100 fit kare şeffaf güneş cam panelleri ile yenilendi. Avlusundaki aydınlatmaya güç sağlamak için yeterli elektrik üretecekler.

Ancak, önünde duran bazı engeller var. Verimlilik/şeffaflık ters orantılı olduğu için, teknolojinin ölçeklendirilebilmesi için bilim insanlarının verimliliği artırmaları gerekmektedir. Panel ne kadar şeffaf olursa o kadar az verimli olur, bu nedenle şeffaf panellerin alıştığımız standart güneş panellerini aşması veya yerini alması beklenmemektedir. Her iki durumda da, teknoloji potansiyel olarak insanlığın gerçekten sürdürülebilir ve daha yeşil bir geleceğe daha hızlı ulaşmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: interestingengineering.com

1.396 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!